KOMEMORACIJA

Jandroković na Mirogoju na 77. obljetnicu Bleiburga: Ne slavimo poraženu ideologiju, samo se sjećamo žrtve

Odgovarajući na pitanja novinara o mogućem isticanju ustaških simbola kasnije u Udbini, Jandroković je rekao kako policija mora postupati sukladno zakonu
 Damir Krajac/Cropix

Danas se obilježava 77. obljetnica Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. godine. Središnja komemoracija žrtvama održava se u subotu u Zagrebu i Udbini.

Na Mirogoju je u jutarnjim satima na molitvi, između ostalih, bio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji će tijekom dana otići i u Udbinu.

Odgovarajući na pitanja novinara o mogućem isticanju ustaških simbola kasnije u Udbini, Jandroković je rekao kako policija mora postupati sukladno zakonu.

- Mi tamo idemo u dobroj vjeri, komemorirati žrtvu, sjetiti se ubijenih na svirep, podmukao način. Mi ne slavimo poraženu ideologiju ni režim, već se sjećamo žrtve. To smo dužni činiti, to je civilizacijski doseg i to čini i radi svaka demokratska država, rekao je Jandroković, kako prenosi televizija N1.

Milan Kovač iz Počasnog bleiburškog voda komentirao je odluku austrijskih vlasti da zabrane komemoraciju na samom Bleiburgu.

- Mi nismo išli slaviti nikakve režime, nego smo čista srca s krunicom u ruci išli sjetiti se naših žrtava. Lažna je optužba da se gore održavao nacistički skup. Pa zar bi Sabor i i biskupske konferencije Hrvatske i BiH bile pokrovitelji takvog skupa? Nadam se da ćemo uspjeti dokazati da su to političke odluke određenih struktura vlasti u Koruškoj i u Austriji. Razlog zabrane, hrvatski grb s prvim bijelim poljem, je apsurdan. Onda bi Austrijanci imali puno posla dok bi uklonili sve takve grbove, od carske palače pa na desetine muzeja bi morali maknuti. Nadam se da će se to vratiti, zaključio je Kovač.

Na Mirogoju su bili i Vladimir Šeks, Zlatko Hasanbegović, Gordan Grlić Radman, Karlo Ressler, Vice Vukojević, Josip Đakić, Željko Reiner...

Na Lojbaškom polju u Austriji vijenac je položio hrvatski veleposlanik u toj zemlji Daniel Glunčić.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 11:24