‘IDEMO NA IZBORE‘

Jandroković morao udovoljiti Grbinu, sutra će se raspravljati o raspuštanju Sabora!

Da smo to napravili prije dva tjedna, Turudić ne bi bio izabran za glavnog državnog odvjetnika. Zato je svaki dan bitan - poručuje oporba.

Prosvjed oporbenih stranaka pod sloganom ”Dosta je! Odmah na izbore” održan je 17. veljače na Markovu trgu

 Ivana Grgic/Cropix

- Država ne funkcionira. Ova Vlada je gotova. Možda ona to još ne zna, jer je koncentrirana na prebrojavanje zastava s prosvjeda, ali činjenica je da Vlada na čelu s čovjekom reduciranim u mišljenju ne može ispuniti niti ostvariti ono za što je dobila povjerenje. I upravo zato tražimo da se Sabor raspusti. O tome ćemo sutra raspravljati. Idemo na izbore, neka ljudi odaberu smjer u kojem Hrvatska treba krenuti. Izbori moraju biti što prije kako bi mogli spriječiti da ovo zlo od Turudića ne dođe na čelo DORH-a i počne Hrvatskoj raditi štetu - poručio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin uoči sutrašnje rasprave o SDP-ovu prijedlogu za raspuštanje Sabora.

Jasno, parlament će biti raspušten tek nakon što to svojim zastupnicima naredi šef vlade i HDZ-a Andrej Plenković, a jedini razlog zbog kojeg će se sutra žustro raspravljati u sabornici krije se u odredbama saborskog Poslovnika.

Naime, nakon što je prošlo 60 dana otkako je još 13. prosinca u jeku afere Mreža - zbog koje su iz Banskih dvora izletjeli ministar gospodarstva Davor Filipović i njegov posebni savjetnik Jurica Lovrinčević - SDP je prošli tjedan od kolega iz drugih oporbenih stranaka prikupio dovoljno potpisa kako bi predsjednik Sabora Gordan Jandroković prijedlog o raspuštanju morao uvrstiti na dnevni red u roku od sedam dana.

- Neće se sutra dogoditi ništa posebno, Sabor će biti raspušten kada HDZ tako odluči. Osim što je to savršeno jasno i građanima i oporbenim zastupnicima, njihov prijedlog o raspuštanju u međuvremenu je postao besmislen jer je svima jasno da izbori ionako moraju biti raspisani u idućih nekoliko mjeseci - poručuju iz HDZ.

Naš sugovornik kaže kako će Sabor najvjerojatnije raditi do 22. ožujka.

- Tada će nastupiti već ranije najavljena uskršnja pauza. A do te stanke mi stignemo izglasati još nekoliko važnih zakona, poput izmjena Kaznenog zakona i Zakona o zaštićenim najmoprimcima - kaže.

Za razliku od nedavnog prosvjeda protiv Plenkovićeve vlade u kojem su sudjelovale samo stranke lijevo-liberalnog dijela opozicije, svoje potpise na SDP-ov prijedlog za raspuštanje Sabora dali su, osim centrističkih i lijevih, i zastupnici desnih stranaka - Hrvatskih suverenista i Mosta.

Zahtjev za raspuštanje sabora podržavaju i lideri liberalne koalicije "Za bolju Hrvatsku" koju čine Fokus, IDS, Reformisti i PGS.

- Sve stranke koalicije "Za bolju Hrvatsku" podržale su oporbeni zahtjev jer smatraju da je vrijeme da se čim prije raspusti Sabor i da se ide na parlamentarne izbore. Da smo to napravili prije dva tjedna, sudac Ivan Turudić ne bi bio izabran za novog glavnog državnog odvjetnika. Zato je svaki dan bitan. Premijer je iziritirao mnoge. Počevši od javnih službi, institucija Europske unije, građana, pa čak i njegovih vlastitih birača - poručio je Davor Nađi iz Fokusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:08