PITAMO VAS

Nazvali smo 31 političara i pitali ih da prognoziraju proljetne izbore. Što vi mislite? Odgovorite u anketi!

Novinari Jutarnjeg lista nazvali su 31 saborskog zastupnika i pitali ih: Što mislite, kada će se biti održani izbori i zašto baš tada?
 Damjan Tadic/Cropix

Sve donedavno na političkoj je sceni vladalo gotovo unisono mišljenje da će vladajuća stranka raspuštanje Sabora tempirati tako da predsjednik države Zoran Milanović parlamentarne izbore mora raspisati ili posljednje nedjelje u travnju ili u prve tri nedjelje svibnja.

Ali, nakon što je Jutarnji list objavio seriju tekstova s brojnim porukama koje je sudac Ivan Turudić razmjenjivao s tadašnjom visokom dužnosnicom HDZ-a Josipom Rimac, odjednom se povećao broj onih koji vjeruju da će šef Vlade i HDZ-a Andrej Plenković - zbog reputacijske i političke štete koju trpi nakon svog upornog inzistiranja na instaliranju suca Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika - revidirati svoje ranije planove i izbore odgoditi do ljeta ili čak do početka jeseni (posljednji ustavni rok za održavanje parlamentarnih izbora istječe 20. rujna, nap. a.).

Kako bi što preciznije "izmjerili" promjenu raspoloženja na političkoj sceni, novinari Jutarnjeg lista nazvali su 31 saborskog zastupnika - iz svih zastupničkih klubova i stranaka, i oporbenih i vladajućih - i postavili im identično pitanje: "Što mislite, kada će biti održani parlamentarni izbori i zašto baš tada?".

Dok su zastupnici vladajuće stranke redom odbijali sudjelovati u našoj velikoj izbornoj anketi ili su o datumu izbora željeli razgovarati isključivo u neslužbenoj formi, većina ostalih zastupnika rado je s nama podijelila svoja razmišljanja o tome kada će Plenković dati mig da se raspusti Sabor, nakon čega bi predsjednik Milanović izbore morao raspisati u roku između 30 i 60 dana.

Iako je broj onih koji su i nakon afere Turudić uvjereni u proljetne izbore vidljivo manji nego prije, većina zastupnica i zastupnika, njih 52 posto, i dalje smatra kako će se izbori održati ili krajem travnja ili tijekom svibnja.

Slijede oni koji smatraju da će Plenković gurati što je dulje moguće i da će se izbori održati tek u rujnu (24 posto anketiranih). Da će se izbori održati usred ljeta, u srpnju ili kolovozu, smatra njih devet posto, a 15 posto anketiranih dalo je vrlo neodređene odgovore na naša pitanja.

- Vjerujem da će se izbori održati u zakonskom roku i da će biti održani u drugom tromjesečju (travanj, svibanj, lipanj, nap. a.) - rekla je Marijana Petir, nezavisna zastupnica koja djeluje u Klubu zastupnika HDZ-a.

To je ujedno i jedina službena izjava o mogućem datumu izbora koju smo jučer uspjeli iščupati iz Kluba zastupnika vladajuće stranke.

Zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić uvjeren je da će Sabor biti raspušten do Uskrsa kako bismo na birališta mogli već krajem travnja.

- Izbori će biti krajem travnja ili početkom svibnja zato što se Plenković boji poraza svoje stranke na europskim izborima (koji će se održati 9. lipnja, nap. a.) i ulaska u kampanju za parlamentarne s tim negativnim rezultatom. A boji se i da bi još koji ministar mogao pasti ako će mandat vući do samog kraja - poručio je Mlinarić.

U proljetne izbore (travanj ili svibanj) vjeruje i zastupnik SDP-a Arsen Bauk.

- Parlamentarni izbori bit će prije izbora za zastupnike u Europski parlament (koji će se održati 9. lipnja) zato što predsjednik HDZ-a želi izbjeći scenarij s prošlih europskih izbora kada im se dogodio "crni labud" - kaže Bauk.

Svibanjske izbore prognozirao je i Domagoj Hajduković iz Socijaldemokrata.

- Izbori će biti vjerojatno u svibnju jer Plenković želi raščistiti situaciju prije nego što počnu pregovori o popunjavanju top-pozicija u institucijama EU. Budući da će ti razgovori početi nakon lipanjskih izbora za Europski parlament, čini mi se da ćemo na parlamentarne u svibnju - rekao je Hajduković.

Za razliku od njih, zastupnica Dalija Orešković prognozira jesenske izbore.

- Suprotno šuškanjima po saborskim hodnicima da će parlamentarni izbori biti prije europskih, mislim da će ipak biti poslije njih, vjerojatno početkom rujna. HDZ je svjestan da bi im se na parlamentarnim izborima lako mogao dogoditi manji broj mandata od onoga koji HDZ sada ima, a koalicijski potencijal mogu tražiti samo u DP-u. U kontekstu europskih izbora nakon kojih će se dijeliti pozicije u europskim tijelima, ambicijama Andreja Plenkovića više odgovara ovo čime se može kititi i predstavljati sada, nego rizik koji parlamentarni izbori nose sa sobom. No, gledano iz mog kuta, bilo bi mi draže da su parlamentarni izbori što prije. Prije svega, kako bi se iskoristio mobilizacijski moment na valu bijesa u povodu izbora Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika - kaže Orešković.

Konačno, oporbeni zastupnici najavili su kako će u petak predati potpise za raspuštanje Sabora. Nakon što je protiv budućeg glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića podnesena pritužba zbog kršenja Kodeksa sudačke etike, oporbeni zastupnici žele što prije raspisivanje parlamentarnih izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 22:16