ODMAH KAZNE

IZVANREDNA SITUACIJA U OSIJEKU Zbog 31 poginulog u prometu za prekršitelje više nema upozorenja: 'Nesreće se događaju zbog bahatosti i bezobzirnosti vozača, biciklista i pješaka'

 Robert Fajt / CROPIX

Izvanrednu situaciju odlučili su proglasiti u PU osječko-baranjskoj, čiji su prometni policajci dobili nalog da na počinitelje prekršaja u prometu više ne primjenjuju mjere upozorenja, već će se svaki prekršaj kažnjavati.

Osim toga, na cestama u županiji bit će još više prometnih policajaca i kontrola. Razlog ovako drastičnom pristupu je čak 31 smrtni slučaj na prometnicama u ovoj godini, što je već sada za 18 više nego u cijeloj 2014.

Nove mjere najavio je Berislav Horvatić, voditelj Sektora za sigurnost cestovnog prometa PU osječko-baranjske, koji je rekao kako su najčešći uzroci nesreća „bahatost i bezobzirnost svih sudionika u prometu, pri čemu ne mislimo samo na vozače, nego i na bicikliste i pješake.“ Posebno se pri tome dotaknuo upravo tih dviju skupina sudionika u prometu.

- Biciklisti voze gdje i kako hoće i kod njih je kultura poštivanja prometnih propisa na iznimno niskoj razini. Voze preko pješačkih prijelaza, ne zaustavljaju se na crvenom, po noći i u uvjetima smanjene vidljivosti nemaju svjetla i ne koriste reflektirajuće prsluke, nepropisno se uključuju u promet. S druge strane, pješaci ne gledaju lijevo i desno prije nego krenu preko prijelaza, ne uspostavljaju kontakt očima s vozačem koji se približava prijelazu kako bi se uvjerili da on usporava... Jednostavno smo primorani pojačati preventivno-represivne mjere - najavio je Horvatić, dodavši i kako „građani kažu da nas je puno na cestama, a bome bit će nas još i više!“

- Uskoro ćemo oformiti i mobilni tim koji će 24 sata biti na terenu. Među svima u prometu vlada neki komoditet iako nije uopće jasno zašto. U prvih devet mjeseci ove godine izdali smo oko 26.382 upozorenja, ali to očito nije pomoglo da se stanje vrati u normalu - rekao je Horvatić.

Brojke su pak poražavajuće.

U prvih devet mjeseci zabilježeno je čak 69.163 prekršaja u prometu, 3.554 vozača bila su pod utjecajem alkohola, ispisano 22.707 kazni zbog neprilagođene brzine, 9.888 za nekorištenje pojasa, a 4.114 je uhvaćeno s mobitelom za vrijeme vožnje.

S obzirom da su biciklisti i pješaci bili posebna tema evo i nekih brojki samo za njih.

Kažnjeno je 2.500 biciklista, što je za oko 800 više nego lani, a u odnosu na 2013., kada ih je ukupno kažnjeno 1.055, već sada je taj broj dva i pol puta veći. Inače, od 31 poginulog u ovoj godini, sedmero su bili pješaci, a šestero biciklisti, pri čemu je od pet biciklista koji su poginuli na području Osijeka, njih četvero skrivilo nesreću u kojoj su smrtno stradali. U samome Osijeku ove je godine zaustavljeno 677 pijanih biciklista. U subotu je u samo tri sata, od 18 do 21 sat, policija kaznila 29 pješaka od kojih je 16 prešlo cestu dok im je bilo crveno svjetlo na semaforu, a zabilježena su i četiri oduzimanja prednosti prolaska pješacima.

Iz policija su bicikliste i pješake pozvali i da se suzdrže od slušanja glazbe putem slušalica dok se voze ili hodaju ulicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 04:29