LJUTI NA POLICIJU

BIJESNIM OSJEČANIMA PUKNUO FILM, STOTINE IH IZAŠLO NA ULICE 'Mi nismo nikakvi zločinci, jedini grijeh nam je što se volimo voziti...'

 Emica Elveđi/CROPIX

Gromoglasna zvonjava 100-tinjak biciklističkih zvona, čiji su se vlasnici i dodatno 'naoružali' transparentima na kojima je pisalo 'Biciklist, a ne zločinac', 'Infrastruktura, a ne diktatura', 'Više biciklista, manje karijerista'... obilježili su subotnje prijepodne u Osijeku, nedaleko od glavne gradske tržnice.

Bio je to svojevrsni prosvjed očaja zbog policijske represije nad osječkim biciklistima. I ovaj je prosvjed, u organizaciji oporbene političke stranke GOGO, nadgledao jedan policajac, a organizatori su se pri tome i trpko našalili kazavši okupljenima da im 'možda prijeti kazna od 300 kuna', ako su se do zgrade Filozofskog fakulteta gdje je prosvjed održan, dovezli na biciklu, a ne ga gurali. Na tom dijelu nogostupa naime nema biciklističke staze. A, upravo je to jedan od osnovnih problema na koji biciklisti ukazuju. Osijek ima iznimno dugačku mrežu biciklističkih staza, no ona je na brojnim mjestima isprekidana i to na dionicama od primjerice 20-tak do 300 metara. I ukoliko vam se dogodi da na završetku biciklističke staze ne siđete sa svog prijevoznog sredstva i ne pregurate ga sljedećih 20-30 metara, a tamo se zatekne policajac ne gine vam prijava.

- Policija kažnjava po zakonu, no mi imamo pravo pitati jesu li biciklisti problem broj jedan za policiju u Osijeku? Samo tražimo isti tretman za sve hrvatske građane – poručio je Miroslav Vanek, predsjednik GOGO-a, koji je pozvao MOST-ovog ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića u Osijek da se sam uvjeri jesu li Osječani zaslužili takav odnos i tretman.

- Naš je grijeh što volimo voziti bicikle, a gradska uprava tri godine nije bila u stanju iscrtati biciklističke staze, no bili su u stanju pola grada pretvoriti u parkirališne zone – rekao je Vanek.

U ovom kraju, inače, po policijskoj statistici voze se najpijaniji i najnekulturniji biciklisti. Samo u prošloj godini, naime, PU osječko-baranjska ispisala je 1881 kaznu pijanim biciklistima, dok je u istom periodu splitska policija ispisala pet (!?) takvih kazni. Nesrazmjer je očigledan i nevjerojatan, ali doduše u svjetlu ovog problema ne treba zanemariti ni činjenicu da ima nekulturnih biciklista koji se na nogostupima i u pješačkim zonama ponašaju kao da su oni ti koji imaju prednost i kojima se pješaci trebaju sklanjati s puta.

PU osječko-baranjska u svom očitovanju naglašava da je 'cilj provođenja svih mjera smanjenje smrtnog stradavanja i teškog ozljeđivanja u prometu, a jedna od mjera je i represivno postupanje', navodeći pri tome i broj od 35 smrtno stradalih osoba u prometu prošle godine, za razliku od 14 poginulih u 2014. Smatraju i da broj postupanja nije nesrazmjeran broju biciklista u prometu, a iznijeli su i statistiku da je 2015. od ukupnog broja prekršaja 36 posto rezultiralo samo upozorenjem, a 12,2 posto beznačajnim prekršajem ili oportunitetom. Grad Osijek, pak, najavljuje kako je za biciklističku infrastrukturu u ovoj godini osigurano 2 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 01:30