ODLUKA

Izuzeci od plaćanja novog nameta: HEP i male elektrane bez ekstraporeza na struju

Kad se oduzmu izuzeci, u obuhvatu nameta na ekstrazaradu ostaje oko 90 tvrtki koje proizvode struju i tridesetak trgovaca
 Ranko Šuvar/Cropix

Iako je Vlada uvevši krajem prošle godine novi namet na ekstrazaradu u prodaji električne energije namjeravala zahvatiti prilično široko, provedbeni propis koji je u četvrtak donijela Hrvatska energetska regulatorna agencija pokazao je da će od tog nameta biti oslobođeni najveći proizvođač HEP i još 1306 "malih" proizvođača.

Kako nam je potvrđeno u Hrvatskom operateru tržišta energije (HROTE), naime, od obveze plaćanja nameta na ekstrazaradu od prodaje električne energije bit će oslobođene tvrtke koje imaju ugovor s tom institucijom o otkupu električne energije.

- U ovome trenutku je 1306 poslovnih subjekata čiji je prihod određen sustavom poticanja i koji imaju važeći ugovor o otkupu električne energije sklopljen s HROTE-om - izvijestili su nas iz HROTE-a.

Hrvatska elektroprivreda oslobođena je plaćanja nameta na ekstrazaradu u prodaji električne energije "po slovu" Zakona o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena električne energije.

- Obveznik plaćanja viška tržišnih prihoda nije energetski subjekt i s njim povezana društva, kojem su prihodi ograničeni u skladu s Uredbom o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije - navodi HERA. Uredbom o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije HEP-u su, podsjetimo, određene cijene po kojima može prodavati električnu energiju kućanstvima, ustanovama i tvrtkama.

Kao "granični" iznos iznad kojeg prodaja električne energije predstavlja ekstra zaradu Vlada je odredila 180 eura za megavatsat. U spomenutoj provedbenoj odluci HERA-e, proizvođači struje, ali i trgovci električne energije, pozvani su da agenciji dostave ugovore o kupoprodaji električne energije za prosinac 2022., što znači da će im za taj mjesec biti napravljen prvi "račun‘" za eventualnu zaradu prodajom struje iznad 180 eura za megavat. Izračuni će se raditi sve dok je uredba na snazi.

Kad se oduzmu spomenuti izuzeci, u obuhvatu nameta na ekstrazaradu u prodaji struje ostaje oko 90 tvrtki koje proizvode struju i tridesetak trgovaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:49