IDE SE U DRUGI KRUG

IZBORI U VUKOVARU HDZ-ov Penava zamalo pobijedio, Sabo uvjeren: 'Mogu nadoknaditi minus'

 Vlado Kos / Cropix

VUKOVAR - Svega tri posto glasova nedostajalo je HDZ-ovom Ivanu Penavi da u prvom krugu postane novi gradonačelnik Vukovara. Na nedjeljnim izvanrednim lokalnim izborima dobio je 6.539 glasova što je 47,44 posto, dok je njegovom najvećem protukandidatu, bivšem gradonačelniku Željko Sabi povjerenje poklonilo 5.021 birača odnosno 36,43 posto. Koalicija okupljena oko HDZ-a ostvarila je pobjedu i u Gradskom vijeću, gdje će imati 10 vijećnika, no u konačnici i to bi im se poglo pokazati kao pirova pobjeda.

Koalicije koje predvode SDP, odnosno SDSS osvojila su po pet vijećničkih mandata, a jedan je pripao HDSSB-u koji je nova stranka u Vijeću i po svemu sudeći oni će odlučiti tko će imati prevagu u GV-u. Prirodno bi bilo da podrže HDZ, čijem su Penavi dali podršku u gradonačelničkoj utrci, no u SDP-u se nadaju da će odluka HDSSB-a ovisiti o rezultatima drugog kruga. A u njega Sabo ulazi optimistično, iako ima više od 11 posto glasova zaostatka. U HDZ-ovom stožeru, gdje su bili i njihov nacionalni politički tajnik Tomislav Čuljak te potpredsjednik stranke Božo Galić, atmosfera je bila prilično napeta. Očekivali su pobjedu u prvom krugu. Na kraju su objavili svoju veliku pobjedu.

- Večeras slavimo, a već sutra idemo naći ova dva posto - poručio je predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna, a zadovoljan je bio i Penava.

- Zahvaljujem svima, pokazalo se svima da je Vukovarcima dosta da bude talac jednog čovjeka, koji je neprestano u aferama i optužnicama. Malo je falilo i trebamo još malo stisniti kako bismo zaokružili vlast u gradu. Očekujem da će građani prepoznati da je Sabo u političkom smislu prošlost. Teško mi je nagađati kako će glasati SDSS-ovibirači. Možda će glasati za mene, možda će ostati kod kuće. To je na njima - rekao je Penava, dok su ljudi u njegovom taboru govorili kako se za drugi krug treba organizirati.

- Moramo dovesti barem tri autobusa iz Zagreba - čulo se u stožeru HDZ-a, gdje se govorilo i o tome kako su Srbi u velikom broju došli iz Srbije na izbore, ali da nisu izostali niti Hrvati s vukovarskim prebivalištem, a zapravo nastanjeni u drugim krajevima Hrvatske. Izlaznost je bila 50 posto.

Kandidat za gradonačelnika Ivan Penava (HDZ), koji će s nezavisnim kandidatom Željkom Sabom, inače članom SDP-a, u drugi krug izbora za gradonačelnika Vukovara, izjavio je da je izuzetno zadovoljan ostvarenim rezultatom od 47,4 posto osvojenih glasova.

- Izuzetno sam zadovoljan, kako ja osobno, tako i u vukovarskom HDZ-u. Napredak koji smo u Vukovaru ostvarili je više nego vidljiv i očito je da su to prepoznali i Vukovarci i poklonili nam povjerenje - izjavio je Penava.

- Mislim da je u našu korist presudila kvaliteta programa kojeg smo ponudili građanima Vukovara, ali i kvaliteta naših kandidata. SDP i Željka Sabu birači su očito kaznili. Građanima Vukovara po svemu sudeći je dosta da im grad bude 'grad slučaj' i da se provlači kroz kaznene prijave i sudnice - ocijenio je Penava.

Zadovoljan je na kraju bio i Sabo, koji je vjerovao u drugi krug. „U HDZ-u slavi, ali mislim da su nezadovoljni jer su očekivali pobjedu u prvom krugu,“ poručio je Sabo, koji je na izbore izašao kao nezavisni kandidat, ali uz potporu SDP-ove koalicije.

- Njihova prljava kampanja, blaćenje moga imena, udruženje 13 stranaka, Crkve i Stožera doveli su do ovakvog rezultata. Nakon svega ostaje mi da se pitam što to čovjek treba učiniti za svoj grad i je li ovo rezultat vrednovanja rada ili prljave kampanje. I dalje vjerujem u Vukovarce. Čak mislim da dobar dio mojih birača nije ni izašao, jer su vjerovali da ja pobjeđujem u prvom krugu, što sam znao da se neće dogoditi. Na njima je da u drugom krugu izađu - rekao je Sabo.

U SDP-u se nezadovoljni rezultatom za GV, ali smatraju da su nato utjecali vanjski faktori - od stanja u državi, preko situacije s ćirilicom do homogenizacije srpskih stranaka. Njima je koalicija naime donijela dvostruko više glasova u odnosu na prošlu godinu, a njihov kandidat Dragan Crnogorac istaknuo je da su dobili ono što su najmanje očekivali. No, ipak su zadovoljni. Smatra da je njemu u utrci za gradonačelnika dobar dio gkasova uzeo Sabo, a predstavnici vukovarskih Srba najavili su da će nakon analize rezultata uoči drugog kruga iznijeti svoj stav vezano za kandidate za gradonačelnika u drugom krugu. U SDP-u se nadaju da bi im Sabina pobjeda mogla donijeti i glas HDSSB-a u GV-u.

Izbori za gradonačelnika

1. Ivan Penava - 6.539 glasova (47,44 posto)

2. Željko Sabo - 5.021 (36,43 posto)

3. Dragan Crnogorac - 1.545 (11,21 posto)

Izbori za Gradsko vijeće

1. Koalicija HDZ, HSP dr. AS... - 5.953 (43,19 posto)

2. Koalicija SDP, HNS... - 3.080 (22,35 posto)

3. Koalicija SDSS... - 2.793 (20.27 posto)

4. HDSSB - 735 (5,33 posto)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:50