VAIŠNAVSKO DRUŠTVO

Iza kulisa udruge u čijem hramu je umro dječak: Proizvode deterdžent, šef pokušao zakupiti lokal na 216 godina za 216 kn...

Ekotvrtka ima certifikat Ecolabel. Međutim, nigdje se ne navodi cijena proizvoda, a ni gdje ga se može kupiti
 Dusko Marusic/Cropix

Kuća u kojoj se smjestio hinduistički hram Sri Sri Radha Gopinath u Šikićima pored Pule gdje je živjela šesteročlana obitelj čiji je sin preminuo u pulskoj Općoj bolnici, u zemljišnim je knjigama u vlasništvu predsjednika udruge Vaišnavsko društvo Vladimira Radeke.

Ta parcela se u zemljišnim knjigama vodi kao stambeno-poslovna zgrada s dvorištem, pašnjakom i garažom, te se prostire na više od 1800 četvornih metara. Na toj adresi registrirana je i udruga pod nazivom Vaišnavsko društvo, ali i tvrtka Ecology 108 d.o.o. koja se bavi proizvodnjom sapuna i deterdženata, sredstava za čišćenje i poliranje.

Na internetskoj stranici te tvrtke http://ecology108.com navode se njihovi proizvodi poput ekološkog deterdženta. U opisu tko su oni piše: "Mi smo tvrtka koja posvećuje značajni dio svoje dobiti kako bi pomogli razvoju ljubavi i poštovanju prema svim živim bićima. Podupiremo nenasilje i ekološki način života".

Hvale se na toj stranici i certifikatom Ecolabel koji se, navode, dodjeljuje proizvodima koji poštuju stroge ekološke kriterije Europske unije. Međutim, nigdje se ne navodi cijena proizvoda, a ni gdje ga se može kupiti. Vaišnavsko društvo spominje se u Registru udruga, a statut su donijeli 15. studenog 2018. godine.

U Statutu je propisano da je cilj društva "poticanje interesa za vjeru i razvoj duhovnog života" dok su djelatnosti društva: "podučavanje načelima yoge, posebice bhakti yoge, podučavanje meditaciji, meditativnoj muzici i pjesmi, promocija zdravog načina života i promicanje vegetarijanske i ekološke ishrane, organiziranje ekološke i biološke poljoprivredne proizvodnje, informiranje javnosti o radu društva, razvijanje programa međunarodne suradnje te uključivanje u rad drugih sličnih udruga, izdavanje knjiga i časopisa te jačanje suradnje sa srodnim organizacijama".

Članom njihova društva može postati svaka fizička i pravna osoba, a članstvo može biti redovno i počasno, dok odluku o članstvu donosi predsjednik društva. Prava i obveze članova su - plaćanje članarine, bavljenje aktivnostima Udruge, sudjelovanje u upravljanju poslovima Udruge, čuvanje i podizanje ugleda Udruge, čuvanje materijalnih dobara i izvršenje preuzetih obveza. Iako se u fokusu duhovnost, članstvo ipak prestaje neplaćanjem članarine.

"Član se briše iz Registra članova bez posebne odluke ukoliko do kraja godine ne plati članarinu za tekuću godinu", navodi se u statutu.

Isto tako člana se može isključiti, a odluku također donosi predsjednik. Također, član može i stegovno odgovarati, ukoliko nanese štetu udruzi. Tijela udruge su: skupština, predsjednik, dopredsjednik i tajnik te je skupština najviše tijelo upravljanja i sačinjavaju je svi redovni članovi udruge. Iako se navodi da Skupština udruge usvaja plan rada i financijski plan u Registru neprofitnih organizacija nismo uspjeli naći njihovo financijsko izvješće.

U samom statutu navodi se da predsjednik "odgovara za zakonitost rada udruge, vodi poslove udruge, odgovoran je za podnošenje skupštini prijedloga godišnjeg financijskog izvješća, dostavlja zapisnik s redovne sjednice skupštine nadležnom uredu koji vodi registar udruga, sklapa ugovore i poduzima druge pravne radnje". Imovinu društva čine - novčana sredstva, pokretne stvari, nekretnine i druga imovinska prava, a društvo imovinu stječe od članarine, dobrovoljnih priloga i darova, obavljanja gospodarske djelatnosti sukladno zakonu, financiranje programa i projekata iz državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Također se navodi da je društvo dužno voditi poslovne knjige i sastavljati financijska izvješća prema propisima kojima se uređuje način financijskog poslovanja i vođenja računovodstva neprofitnih organizacija. No, njihovo izvješće u registru nije dostupno.

Radeka je na poslovnim servisima bio povezan i s nekim tvrtkama od kojih je jedna registrirana i na adresi hrama Ecology 108 d.o.o. U toj tvrtki Radeka je bio aktivan vlasnik 2015. godine, a danas je među osnivačima osoba M. Radeka, a i u upravljačkoj strukturi tvrtke su bili ili jesu osobe koje su i ranije u nekim tvrtkama bile s Radekom. Također se u njoj pojavljuju i neki ljudi s prijavama u Italiji.

Međutim, ta firma ne posluje naročito dobro te prijavljuje prihode od nekoliko desetaka tisuća kuna, primjerice, lani je prijavila prihod od 74 tisuće kuna te je godinu završila u gubitku od 268,7 tisuća kuna.

Radeka je svojedobno u zemljišnim knjigama planirao provesti ugovor o zakupu dijela kuće spomenutoj udruzi, ali u knjigama se navodi da je taj prijedlog odbijen.

- Zabilježuje se odbijen prijedlog Vladimira Radeke za uknjižbu Ugovora o zakupu poslovnog prostora na određeno vrijeme u trajanju od 216 godina uz zakupninu od 1 kn godišnje u korist Udruge "Vaišnavsko društvo"... - navodi se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 12:43