BOLNA POVIJEST

Od trošne kućice do hrama Sri Sri Radha: Sve se promijenilo nakon tragedije kod Đurđevca

Za kazneno djelo za koje su roditelji iz Pule prijavljeni zakonom je zapriječena zatvorska kazna u trajanju od tri do 15 godina
Hram u Puli
 Matija Djanjesic, Barbara Ban

Nakon što je istarska policija u petak privela roditelje 15-godišnjeg gimnazijalca I. K. i D. K. iz Pule, u subotu ujutro je sudac istrage na Županijskom sudu u Puli odlučio da ostaju u istražnom zatvoru dok se ne ispitaju svi svjedoci i dok se ne utvrdi do kraja što se događalo tog 29. rujna, a očito i danima prije.

Naime, njihovo je dijete umrlo u pulskoj Općoj bolnici nakon što ga se pokušalo oživjeti kod kuće, u kolima Hitne pomoći i na kraju u bolnici. No, toliko mu je bilo loše da mu nije bilo pomoći. Nismo dobili službenu informaciju zbog čega je dijete preminulo, no svi koji su upoznati sa slučajem rekli su da je dijete imalo dijabetes. Međutim, to navodno roditelji nisu znali iako im je dijete kopnilo pred očima te su Hitnu pomoć pozvali u zadnji tren, a kada je ona došla u Šikiće nad djetetom se molilo i majka je bila odsutna duhom. Baš zbog toga im je nakon ispitivanja u subotu određen istražni zatvor te je donesena odluka da se pokrene istraga.

Ispitivanje

"Županijsko državno odvjetništvo u Puli je provelo dokazne radnje prvog ispitivanja prvoosumnjičene 45-godišnje državljanke Republike Hrvatske i drugoosumnjičenog 42-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske, te je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv oboje okrivljenika zbog postojanja osnove sumnje da su počinili kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece, povredom djetetovih prava iz članka 177. stavak 4. u svezi stavka 1. i 2. KZ/11", navodi se na početku priopćenja.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Za kazneno djelo za koje su roditelji prijavljeni zakonom je zapriječena zatvorska kazna u trajanju od tri do 15 godina.

"Postoji osnovana sumnja da okrivljenici tijekom ljeta 2021. godine pa do 29. rujna 2021. u Puli, kao roditelji djeteta (2006.), svjesni da je dijete lošeg zdravstvenog stanja, nisu za njega tražili liječničku pomoć, olako držeći da neće nastupiti djetetova smrt. Prvookrivljenica je pozvala Hitnu medicinsku pomoć 29. rujna 2021. koja je prevezla dijete u Opću bolnicu Pula, ali je dijete uslijed teškog zdravstvenog stanja i nepravovremenog liječenja preminulo", dodaje se u priopćenju tužiteljstva. Zbog toga je Županijsko državno odvjetništvo u Puli podnijelo prijedlog sucu istrage da im se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Zbog tajnosti postupka odvjetnik roditelja Siniša Milevoj nije otkrivao detalje.

No, jasno je da su već dvije godine sa svojih četvero djece živjeli u zajednici u hinduističkom hramu Sri Sri Radha Gopinath u Šikićima nedaleko od Pule. Nakon ovog događaja ostala malodobna djeca dobila su privremenu skrb. Susjedi u tom malom mjestu samo par kilometara od Pule viđali su djecu, ali ne i roditelje. Bili su svi uzorni i odlični učenici, pristojna djeca. O roditeljima se malo znalo jer jednostavno mještani sela ne komuniciraju sa zajednicom i svatko gleda svoja posla. No jasno je da je D. K. bio pulski dimnjačar i da se zaposlio nakon što su se on i supruga doselili u Pulu iz malog sela iz okolice Bjelovara. Tu su došli živjeti prije dvije godine, nakon smrti još jednog njihova djeteta koje se nesretnim slučajem utopilo u jezeru Čingi Lingi u đurđevačkom kraju. To je uzdrmalo čitavu obitelj koja se tada iz okolice Bjelovara odlučila preseliti u Istru u ovaj centar.

Tragedije u obitelji

Kako saznajemo od predsjednika udruge Vaišnavsko društvo Vladimira Radeka koji upravlja centrom u Šikićima, oni su i prije bili dio ove zajednice, iako nisu živjeli u Puli.

image
Hram u kojem je živjela obitelj preminulog dječaka
Barbara Ban/jutarnji List

A ovu obitelj prati tragedija za tragedijom. Kako saznajemo, iz malog sela u blizini Bjelovara prije preseljenja u Pulu živjeli su u maloj trošnoj kući na rubu sela i nisu ih često viđali. Suprugu pulskog dimnjačara D. K. nisu poznavali jer nije bila iz okolice. Kažu da su se upoznali na moru. U njegovoj obitelji, nažalost, nije bila bajna situacija. Otac je prije puno godina izvršio samoubojstvo, majka je ostala sama te je i ona nesretnim slučajem nedavno preminula. Sve je to dotuklo obitelj. U selu još živi njegova starija sestra sa suprugom i djecom koja ima velikih problema s alkoholizmom pa je često na bolničkom liječenju, tvrde nam stanovnici malog sela koje je duboko potresla ova nova tragedija. Rekli su nam da je obitelj uvijek skromno živjela, da ih nisu viđali da rade. Jedino su njega vidjeli kako prodaje odjeću koju su njegova djeca dobivala od raznih donacija. Kažu da su toliko toga dobivali pa da je višak prodavao. Dodaju i da se odlučio maknuti od svoje obitelji, a onda ih je zatekla tragedija s djetetom koje se utopilo. Seljani ih poslije nisu vidjeli. Kažu da im je kuća u selu zarasla. Inače, ova obitelj nije bila u sustavu socijalne skrbi, niti je policija ikada kod njih imala intervenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:10