RASPRAVA JE TRAJALA NEKOLIKO SATI

Iza kulisa: Otkrivamo kako je HHO raspravljao o slučaju Mirjane Sanader!

Osim HHO-u, Mirjana Sanader se zbog kršenja prava žalila i saborskom Odboru za ljudska prava te Amnesty Internationalu

ZAGREB - Prigovori Mirjane Sanader o tome kako su mediji njoj i obitelji ugrozili ljudska prava u velikom su dijelu osnovani, zaključak je Hrvatskog helsinškog odbora koji je u petak navečer razmatrao pismo koje im je poslala supruga bivšeg premijera.

Naime, Mirjana Sanader se, osim HHO-u, prije nekoliko dana, navodeći da su joj povrijeđena ljudska prava, požalila i saborskom Odboru za ljudska prava te Amnesty Internationalu.

Pažljivo priopćenje

Priopćenju HHO-a, koje je napisano vrlo pažljivo i diplomatski, prethodila je višesatna rasprava članova Izvršnog odbora HHO-a, koji se za ovu priliku okupio u proširenom sastavu. Rasprava je bila zatvorena za javnost jer Mirjana Sanader nije željela da njeno pismo dospije do medija.

No, uspjeli smo doznati da HHO nije utvrdio ništa čvrsto što bi upućivalo na namjerno kršenje ljudskih i ustavnih prava obitelji Sanader jer bi u protivnom uputili, kako kažu neki članovi, oštrije priopćenje.

HHO je tako u svojim zaključcima naveo kako je nedopustivo da pojedini mediji i novinari dolaze na Medicinski fakultet gdje studira Bruna Sanader te traže podatke o redovitosti njezina pohađanja predavanja i ocjene iz pojedinih predmeta. Također su naveli kako je nedopustivo da neki novinari pokušavaju ući u predavaonicu tijekom nastave koju drži Mirjana Sanader, da sredstvima suvremene tehnologije snimaju neke razgovore u kući Sanaderovih te ih poslije djelomično objavljuju u medijima jer se time čini kazneno djelo nedopuštenog prisluškivanja.

Na pritužbe članova obitelji Sanader da bez novinarske pratnje ne mogu otići ni u dućan po namirnice te da se zbog toga osjećaju kao u pritvoru HHO je zaključio kako je tome, zapravo, pridonijela i sama Mirjana Sanader kada je, primjerice, 23. prosinca prilikom spornog legitimiranja i navodnog oduzimanja putovnica pozvala u pomoć odvjetnike i medije.

HHO, međutim, opravdanim smatra prigovor da se u procesu osumnjičenima u slučaju Fimi-Medija krši zakonom propisana tajnost.

Slučaj putovnica

Kad je riječ o tvrdnji Mirjane Sanader da su policajci njoj i kćeri prilikom legitimiranja ispred kuće nakratko oduzeli putovnice koje su dale umjesto osobnih iskaznica, te da su im zapriječili ulazak u stan, što policija demantira, HHO navodi kako tu nije utvrdio povredu njihovih prava.

Članovi HHO-a na sjednici su razmatrali i mogućnost je li u slučaju prigovora vezanih za račune u Zagrebačkoj banci riječ o nekom manevru Sanaderove obrane. Naime, kako su objasnili, ako bi se utvrdilo kršenje ljudskih prava obitelji Sanader, on bi mogao izbjeći izručenje s obrazloženjem da u Hrvatskoj ne bi imao pravično suđenje.

U HHO-u smatraju da slučaj Sanader treba promatrati odvojeno od obitelji te da bi neke prigovore Sanaderovih vezane za povredu privatnosti, ako je do toga došlo, trebao rješavati njihov odvjetnički tim.

Članovi se podijelili zbog slučaja Mirjaninih računa

Mišljenje članova Izvršnog odbora Hrvatskog helsinškog odbora bilo je, međutim, podijeljeno kad je riječ o prigovorima vezanim za račune u Zagrebačkoj banci i objavljivanje podataka o stanju tih računa. Računi klijenata, naime, trebali bi biti zaštićeni kao bankarska tajna.

No, dio članova HHO-a smatra da interes javnosti ima prevagu nad bankarskom tajnom. U HHO-u su se usuglasili kako se tu dijelom radi o “pojačanom interesu medija za slučaj Sanader”, a dijelom o pogreškama tehničke prirode i nesmotrenostima gdje se ne može točno utvrditi kršenje ljudskih prava.

No, HHO tu ističe da su bili ograničeni tajnošću postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 07:06