ŠTO KAŽE STATISTIKA

Ivo Sanader bi mogao izaći iz zatvora nakon 7 i pol godina

Uvjetnu slobodu lakše dobivaju zatvorenici koji ne izvršavaju kazne od 20 do 40 godina zatvora

ZAGREB - Bivši potpredsjednik Fonda za privatizaciju Josip Matanović u Lepoglavi služi jedanaestogodišnju kaznu zatvora. Državi mora vratiti 250.000 eura i 125.000 kuna za koje je nepobitno utvrđeno da su stečeni korupcijom.

General Vladimir Zagorec služi kaznu od sedam godina, a prema presudi državi mora vratiti 39,4 milijuna kuna, koliko je procijenjena vrijednost dragulja koje je 2000. odnio iz sefa Ministarstva obrane.

Zatvor od 11 godina Matanoviću i sedam godina Zagorcu uz obavezu povrata nezakonito stečene imovine dvije su najstrože pravomoćne presude za kaznena djela iz područja korupcije pred hrvatskim sudovima.

Treća po strogosti je prošlotjedna presuda za pljačku Hrvatskih željeznica izrečena bivšem direktoru HŽ-a Davorinu Kobaku od sedam godina i bivšoj direktorici HŽ-ove tvrtke Agit d.o.o. Biserki Robić od sedam i pol godina zatvora, ali ona je još uvijek nepravomoćna. I oni će, bude li im presuda potvrđena na Vrhovnom sudu, državi morati vratiti protupravno stečenih 27,3 milijuna kuna, za koliko je u korupcijskom djelu otkrivenom u operaciji Agit opljačkan HŽ.

Na temelju tih, iako još malobrojnih, primjera iz sudske prakse dalo bi se zaključiti da su domaći sudovi počeli oštrije kažnjavati korupcijski kriminal, tj. posezati za kaznama koje su u gornjoj polovici sankcija propisanih za korupcijska djela. Naime, za zloporabu položaja i ovlasti, za krivotvorenje dokumenata, za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela, kao i za svako drugo djelo iz područja korupcijskog kriminala najviša zakonom propisana kazna je deset godina zatvora, uz oduzimanje imovine koja je stečena kaznenim djelom.

Povjerenstvo za uvjetni otpust odobri čak 70 posto zahtjeva. Dakle, dogodi li se da bivši premijer Ivo Sanader bude osuđen na maksimalnih 15 godina zatvora, već nakon 7,5 godina može zatražiti uvjetni otpust, a ima 70 posto izgleda da mu prijevremeni izlazak iz zatvora bude i odobren.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 10:29