MIRZA TARIQ ALI

ISPOVIJEST VOĐE TALIBANA Kako sam Britancima zbrisao u Hrvatsku pa iz Lijepe naše u Pakistan

 YouTube

LONDON - Britanska policija i sigurnosne službe našle su se na udaru kritika zbog ekstremista koji im sve češće uspijevaju pobjeći kako bi se negdje u inozemstvu priključili nekim radikalnim grupacijama sklonima terorizmu.

Među njima je i kirurg koji je zbog fizičkog nasilja trebao biti izveden pred britanski sud, ali je, premda mu je oduzeta putovnica, zbrisao da bi se prošlog tjedna pojavio kao jedan od lidera talibana u Pakistanu.

Kako piše ugledni Sunday Telegraph, Mirza Tariq Ali (39) ukazao se na jednoj snimci na kojoj poziva istomišljenike da mu se pridruže u džihadu.

U međuvremenu je promijenio ime, sada se zove dr. Abu Obaidah al-Islamabadi, a postao je svojevrsni talibanski glasnogovornik, s obzirom da im uređuje internetsko izdanje njihova magazina na engleskom jeziku, koji ponajprije služi za vrbovanje mladih zapadnjaka u talibanske redove.

Ali je u London doselio 2004. godine te se školovao za kirurga, a kasnije je radio u državnim bolnicama u Londonu i Cambridgeu. Prije toga je radio kao liječnik u pakistanskoj vojsci.

Sunday Telegraph piše da je još jedan muškarac, terorist za kojeg se vjerovalo da u inozemstvu planira izvesti samoubilački napad, pobjegao iz Britanije prije nekoliko mjeseci tako što je uskočio u jednu kamionsku prikolicu. I njemu je bila oduzeta putovnica, a na granici prikolicu očito nisu baš temeljito pregledali.

Riječ je o neimenovanom 26-godišnjaku porijeklom iz Somalije koji je imao prebivalište samo nekoliko ulica od vođe britanskih laburista Eda Milibanda, a s teroristima ga se u vezu dovodi još od 2008. godine.

Kada je riječ o kirurgu Aliju, policija ga je privodila dvaput, a u studenome prošle godine nakratko je bio i u zatvoru jer je prekršio uvjete pod kojima je pušten da se brani sa slobode, odnosno otputovao je u inozemstvo.

Teretili su ga za fizički napad na slučajnog prolaznika kojeg je zatukao metalnom šipkom dok je promatrao prosvjed u kojem je sudjelovao i Ali, a organizirala ga je jedna zabranjena skupina. Tema demonstracija bilo je javno pozivanje na džihad u Siriji.

No, nakon svega je ipak pušten, a suđenje nije dočekao, nego je u svibnju ponovno uspio napustiti Britaniju s ciljem da se u Siriji pridruži borcima Islamske države. U lipnju je u odsutnosti dobio 15 mjeseci zatvora.

Zanimljivo je da se doktor Ali u talibanskom videu pohvalio kako je nakon bijega bio uhićen u Hrvatskoj, ali da je, umjesto da bude vraćen u Britaniju kako bi odslužio zatvorsku kaznu, deportiran u Pakistan. Kako je dospio u Hrvatsku i što je ovdje radio, nije jasno.

Na videu govori malo engleski, malo urdu, a kaže da je kirurgiju počeo specijalizirati 2004. godine te da je pritom cijelo vrijeme propovijedao islam. Nastojao se priključiti ISIS-u, ali je uhićen i zatvoren u Hrvatskoj, odakle je deportiran u Pakistan gdje se, 'nakon nekih poteškoća', pridružio talibanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 18:43