NAPAD U PAKISTANU

MASAKR U ŠKOLI, 130 MRTVIH! Ubijali djecu u učionicama, neka se spasila skrivajući se ispod leševa

Najmanje 131 osoba, većinom učenika, ubijena je kada su talibani upali u školu u pakistanskom gradu Pešavaru i uzeli za taoce stotine učenika, a u akciji pakistanske vojske ubijena su petorica napadača dok se šesti sam raznio eksplozivom. 'Ulazili su u svaku učionicu i ubijali djecu', izjavio je jedan od očevidaca
 Screenshot

NOVO 14:51 - Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusafzai rekla je da joj je srce slomljeno bezumnim i hladnokrvnim talibanskim napadom na djecu u školi u Pešavaru.

"Nevina djeca u školama nemaju mjesta u takvim strahotama. Osuđujem taj kukavički zločin", rekla je Malala, koju su talibani teško ranili ustrijelivši je u glavu zbog zalaganja za pravo djevojaka na obrazovanje.

"Ja, zajedno s milijunima diljem svijeta, oplakujem tu djecu, moju braću i sestre - ali mi nikada nećemo biti poraženi", poručila je Malala koja je Nobelovu nagradu primila prošli tjedan u Oslu.

Dopisnik BBC-ja navodi da su militanti izgleda imali namjeru ubiti što je više moguće učenika, a ne ih uzeti za taoce kao što se na početku pretpostavljalo.

Napad je jedan od najtežih u povijesti Pakistana.

-------------------------------------------

14:40 - Policija je potvrdila kako je krvavi napad na školu u Peshewaru okončan te da su svi talibani, odnosno njih šestorica, što je potvrdio i talibanski glasnogovornik, ubijeni.

Konačni broj poginulih u terorističkom napadu je 131, a većina žrtava su učenici, objavila je policija.

-------------------------------------------

13:04 - Shireen Khalid Wadud rekla je za BBC kako je 13-godišnja kći njezine prijateljice bila u školi u Peshawaru kada je napadač uletio u razred.

- Pravila se da je mrtva. Kad je ubojica napustio razred, potrčala je i uspjela pobjeći. Ona je jedina iz razreda kojoj je to uspjelo. Ranjena je u nogu, no na sreću, nije ozbiljno. U bolnici je i vrlo je uplašena.

-------------------------------------------

12:52 - 132 mrtvih, više od 250 ozlijeđenih - trenutačna je tragična bilanca terorističkog napada na školu u pakistanskom Peshawaru.

Pakistanske snage sigurnosti ubile su pet napadača, smrt još jednog je nepotvrđena, a informacije govore da je u napadu sudjelovalo ukupno deset terorista.

Bolnicama u Peshawaru ponestaje krvi i svi stanovnici pozivaju se na dobrovoljno darivanje kako bi se spasili životi ranjene djece.

-------------------------------------------

12:29 - Najnovije informacije govore o više od 200 ozlijeđenih osoba, uglavnom učenika mlađih od 15 godina. Roditelji očajnički nastoje pronaći djecu, a mnogi u školi imaju više od jednog djeteta.

Neki od očajnih roditelja koji su pronašli tijela svoje djece, osobnim vozilima odvoze ih kući. Liječnik u Lady Reading bolnici u Peshawaru kazao je za BBC World News da su neki učenici upucani u glavu i prsa, a neki su poginuli u samoubilačkom bombaškom napadu na školskom igralištu. Većina žrtava mlađa je od 15 godina.

-------------------------------------------

12:15 - Pakistanski mediji javljaju kako se su neka djeca spasila sakrivajući se ispod hrpe tijela ubijenih školskih kolega.

Teroristi su djecu dovodili u veliku prostoriju gdje bi ih ubijali i odlazili po novu skupinu djece.

Pakistanski premijer je proglasio trodnevnu nacionalnu žalost.

Potvrđeno je kako je i peti terorist ubijen.

-------------------------------------------

11:34 - Pakistanske dnevne novine Express Tribune izvijestile su kako je broj poginulih porastao na 126, da ih je 122 ozlijeđeno. Čule su se i dvije nove detonacije, a pucnjava ne prestaje. Četvorica napadača navodno su ubijena, a potraga za ostalima se nastavlja.

Jedan je svjedok kazao novinarima kako je napad počeo kada je pet ili šest naoružanih muškaraca upalo u školu i otvorilo vatru.

- Pokušali smo zatvoriti vrata učionice, no napadač ih je razbio. Sakrili smo se pod stolove i stolice, no pucali su nam u glave i noge. Ubili su svakoga tko se pomaknuo, pa nismo izlazili - kazao je učenik, prenosi BBC.

-------------------------------------------

11:15 - Pakistanski premijer Navaz Šarif rekao je da je masakr u školi "nacionalna tragedija", te je najavio da će doći u Pešavar.

Odgovornost za napad preuzeli su talibani ustvrdivši da je riječ o odmazdi za napade pakistanske vojske na njihove položaje u plemenskim područjima na sjeverozapadu zemlje.

Većina žrtava su učenici škole, stari između deset i 19 godina, prenosi agencija AFP.

-------------------------------------------

PEŠAVAR -Skupina teško naoružanih talibana upala je u utorak u vojnu školu u gradu Pešavaru na sjeverozapadu Pakistana i uzela stotine učenika i njihovih profesora za taoce, prenose agencije, navodeći da je u napadu ubijeno najmanje 100 osoba, a još stotinjak je ranjeno.

Očevici navode da se u školi čula pucnjava iz vatrenog oružja i snažne eksplozije, te da se iznad zgrade nadvija gust dim. "Broj mrtvih bi se broj mogao povećati budući da je nekoliko desetaka učenika ranjeno iz vatrenog oružja i nalazi se u kritičnom stanju", rekao je regionalni ministar obrazovanja Mustak Gani.

On je dodao da je u talibanskom napadu ranjeno stotinjak ljudi, te da su oni vozilima hitne pomoći prebačeni u bolnicu. Većina žrtava su tinejdžeri, kazali su liječnici.

Odgovornost za napad preuzeli su talibani ustvrdivši da je riječ o odmazdi za napade pakistanske vojske na njihove položaje u plemenskim područjima na sjeverozapadu zemlje.

Policija je priopćila da je najmanje sedam dobro naoružanih osoba upalo u školu i počelio pucati na učenike i njihove profesore.

Kako navode mediji, školu su okružili pripadnici pakistanskih snaga sigurnosti i trenutno je u tijeku protuteroristička operacija kako bi se spasili taoci.

Novinar Reutersa na mjestu događaja potvrdio je da se u školi čula pucnjava iz vatrenog oružja dok su je okruživali pripadnici pakistanske vojske, a iznad škole su letjeli vojni helikopteri.

"Nalazili smo se ispred škole kad je odjednom počela pucnjava i svuda je nastao kaos ... čuli su se krici učenika i učitelja", rekao je vozač školskog autobusa Jamshed Kan.

Vjeruje se da se u javnoj školi kojom upravlja vojska u trenutku napada nalazilo oko 500 učenika i njihovih profesora. Vojska je priopćila da su brojni taoci pobjegli iz škole, ali nije rekla o kolikom je broju ljudi riječ.

Talibani su preuzeli odgovornost za otmicu, ali tvrde da cilj napad nisu djeca. "Naši bombaši samoubojice ušli su u školu, imaju instrukcije da ne diraju djecu, njihov je cilj vojno osoblje škole", rekao je glasnogovornik talibana Muhamad Umar Korasani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 13:59