SPORAN STATUS NA FEJSU

ISPOVIJEST PSIHIJATRA NA UDARU KRITIKA 'Prijetili su smrću meni i ženi, morao sam dati ostavku'

Liječio sam stotine branitelja i nikada nikoga nisam diskriminirao, kaže Nenad Horvat kojeg napadaju zbog komentara na Facebooku
 CROPIX/Facebook

Sve ovo za mene je dramatično iskustvo koje još intenzivno traje. Dakako da žalim zbog svoje objave na Facebooku jer sam njome nanio štetu i sebi, i svojoj obitelji, i svojim kolegama na poslu, i svom poslodavcu. Zbog toga sam se svima i ispričao. Kad je riječ o mojim komentarima, recentni događaji su me povukli za jezik, prsti su neoprezno tipkali po tipkovnici, pri čemu je glava smetnula s uma da se u Hrvatskoj danas neke stvari ne smiju problematizirati, a još manje ironizirati. Tu sam lekciju poprilično skupo platio, no ne bježim od svoje odgovornosti - ističe sad već bivši voditelj Odsjeka za psihijatriju Opće bolnice Varaždin Nenad Horvat, koji je bio prisiljen podnijeti ostavku nakon što su u javnost dospjeli njegovi komentari izrečeni na Facebooku vezani uz hrvatske branitelje i njihov prosvjed u Zagrebu. Horvat je 12. prosinca na Facebooku objavio poveznicu na tekst pod naslovom “Zbog prosvjeda branitelja blokiran promet” uz komentar: “Domoljublje na četiri kotača... s pogonom na klerofašizam”.

Poruke podrške

- Nisam bio prisiljen odstupiti, odstupio sam zato što smatram da je to odgovorno prema mom poslodavcu iako je ono što sam objavio na Facebooku pisao Neno Horvat, osoba koja jest psihijatar, ali kojemu to nipošto nije najvažnija odrednica identiteta - kaže Horvat. Ističe da je u zadnjih nekoliko dana dobio više prijetnji, ali i poruke solidarnosti i podrške.

- Zbog svojih stavova dobio sam više desetaka prijetnji, od kojih je najmanje desetak prijetnji smrću. Prijetnje dolaze i mojoj supruzi jer sam zatvorio svoj profil na Facebooku. Policiju, međutim, nisam kontaktirao. Jer istovremeno mi dolaze i poruke solidarnosti, potpore i podrške, a čujem da je osnovana i Facebook grupa na tu temu. Podrške dolaze i iz Kanade i Australije. U ovim mučnim trenucima to mi mnogo znači i ovim putem svima od srca zahvaljujem - ističe Horvat. Naglašava da njegovi privatni stavovi nikada nisu utjecali na njegov posao pa tako neće ni sada.

Jednak tretman svima

- Ja sam liječnik i liječim bolesne ljude, bez obzira na to jesu li muško ili žensko, gej ili strejt, bijeli, crni ili žuti, Hrvati, Srbi ili Iračani i jesu li branitelji ili oficiri JNA. To me kao liječnika ne zanima niti me smije zanimati. Imao sam stotine pacijenata koji su ili hrvatski branitelji ili nositelji ratnog vojnog invaliditeta. Nikada nitko zbog toga nije u mojoj ordinaciji bio tretiran ni mrvicu drugačije od bilo koga drugog. Svi koji me iole poznaju potvrdit će da sam ljuti protivnik bilo kakve diskriminacije, kako pozitivne tako i negativne - kaže dr. Nenad Horvat.

UDRUGA OBOLJELIH OD PTSP-a: ‘To što je napisao govor je mržnje’

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Varaždinske županije Željko Trtinjak potvrdio je da je Horvat kao psihijatar dobro radio svoj posao. Iako je naglasio da su i on i članovi njegove udruge ogorčeni Horvatovim objavama na Facebooku koje spadaju u kategoriju govora mržnje, Trtinjak nam je rekao da se članovi njegove udruge, koji su ujedno Horvatovi pacijenti, nikada nisu požalili na njegov tretman.

- Kao psihijatar Horvat je dobro obavljao svoj posao. Članovi udruge koji su kod njega bili na tretmanima nisu se žalili na to kako radi svoj posao i u tom smislu s njim nije bilo nikakvih problema. Tim više jednostavno ne možemo shvatiti sve ono što je pisao na Facebooku. Nije mu to prvi put da na taj način komentira branitelje i ratne vojne invalide jer već dulje vrijeme objavljuje takve i slične komentare, a ovaj posljednji bio je samo kap koja je prelila čašu - ističe Trtinjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 15:31