‘NEKA TO RADE ČUVARI‘

Inspektorat prozvao ravnateljicu Natura Histrice da više ne prijavljuje ilegalnu gradnju?! ‘Ovo je zastrašujuće‘

Silvia Buttignoni kazala je da će nastaviti prijavljivati sve što vidi da je nelegalno

Silvia Buttignoni i prizor onećišćenja u dijelovima prirode na području Istarske županije

 Natura Histrica/

Nakon što je na adresu Državnog inspektorata počela redovito slati prijave vezano za ilegalnu gradnju na zaštićenim područjima u Istri, ravnateljica županijske Javne ustanove Natura Histrica Silvia Buttignoni dobila je packu od inspektorata! Kazala nam je da joj je prošli tjedan jedan inspektor poručio da više ne prijavljuje ovakve slučajeve inspektoratu nego da to čine njezini čuvari prirode.

- Došli su u ustanovu iz inspekcije zaštite prirode i zamolili me da ne prijavljujem bilo kakvu ilegalnu gradnju jer da za to imamo čuvare. A ja smatram da oni nisu dovoljno obučeni da bi to išlo u korist javne ustanove. Naši čuvari nisu za to dovoljno educirani. Nemaju za to potrebno pravno obrazovanje. U zakonu piše tko su čuvari prirode i koje su njihove ovlasti. Dakle, mene su došli kontrolirati i poručili mi da više ne prijavljujem, već da se snađemo jer da u zakonu piše da čuvari imaju obvezu podignuti prekršajne naloge, kazala nam je ogorčena Buttignoni koja se svejedno nije obeshrabrila. Kazala je da će nastaviti prijavljivati sve što vidi da je nelegalno iako smatra da su procesi prijavljivanja i podizanja optužnih prijedloga koji idu na sud prespori.

image

Prizor onećišćenja u dijelovima prirode na području Istarske županije

Natura Histrica/

- To je zastrašujuće što se događa. Ja u ustanovi imam četiri čuvara prirode i smatram da oni moraju biti na terenu i kada vide da je nešto ilegalno sagrađeno ili napravljeno, da o tome moraju sastaviti zapisnik i onda to proslijediti nadležnoj inspekciji, ističe Buttignoni koja je zatražila zbog bujanja divlje gradnje i sastanak kod premijera Andreja Plenkovića. Kazala je da je nedavno na aktualnom satu sjednice Hrvatskog sabora saborskom premijer odgovarao na pitanje o divljoj gradnji istarskog saborskog zastupnika Emila Dausa, ali da nije zadovoljna odgovorom. Naime, Daus je upitao premijera Plenkovića je li Vlada konačno spremna spustiti ovlasti građevinske inspekcije na županije i gradove i je li spremna kazneno goniti bespravne graditelje budući da se u Istri krče šume i ilegalno, bespravno gradi na područjima zaštićenog krajobraza te na poljoprivrednom i šumskom zemljištu, te da postoje čitava naselja ilegalno sagrađenih objekata do te mjere da postoje područja s više ilegalnih nego legalno sagrađenih građevina.

image

Prizor onećišćenja u dijelovima prirode na području Istarske županije

Natura Histrica/

Premijer se pritom složio kako se zaista radi o ozbiljnom problemu u Istarskoj županiji i napomenuo da tko god krši zakon mora biti za to i sankcioniran te dodao kako je zadaća Državnog inspektorata i svih ostalih nadležnih tijela da donose rješenja i provode potrebne postupke. Smatra da prema dostavljenim informacijama Državni inspektorat radi svoj posao, no istaknuo je da će Vlada dodatno zadužiti Državni inspektorat da intenziviraju svoje aktivnosti.

Buttignoni, koja je nedavno ostala zaprepaštena i obimom ilegalne gradnje i što ona nosi sa sobom, poput velike količine komunalnog i drugog otpada po šumama, kaže pak da možda je i istina što premijer kaže da inspekcija radi svoj posao, ali da to nije dovoljno.

image

Prizor onećišćenja u dijelovima prirode na području Istarske županije

Natura Histrica/

- Možda inspekcija i radi svoj posao, ali ne stigne raditi sve što se od njih traži. To je nedovoljno. Ja se osjećam diskriminirano po ustavu jer kao uzoran građanin plaćam sve živo, primjerice odvoz smeća, a oni koji bespravno grade ne plaćaju ništa. Još im općine, gdje se ilegalno gradi na sve strane, osiguravaju kante za otpad koje ne plaćaju jer je to manje zlo od dodatnog odlaganja u šumi. To je čista diskriminacija. Mi još plaćamo i za njih, zaključila je Buttignoni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 12:19