LIJEVI POLITIČKI TROKUT

INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ Stanje u SDP-u ključa: 'Što će nam Vesna Pusić kad imamo Mirelu Holy'

Možda se Vesna i Zoran još uspijevaju dogovoriti oko važnih tema, ali na terenu puca. Pa na komunalne izbore u Rijeci SDP i HNS ne idu zajedno - upozorava jedan SDP-ovac
 Željko Hajdinjak/CROPIX

Ne bih rekao da će Mirela Holy u konačnici preteći SDP. Ona je dobra političarka koja je iskoristila naše slabosti, ali čak i ako bude imala određenu potporu Ive Josipovića, nerealno je ako očekujete da će se hrvatski birači na idućim parlamentarnim izborima masovno izjasniti za teme koje se zovu zelena politika ili održivi razvoj. Daleko su izbori, no Mirela mora shvatiti da će iduće godine ili prihvatiti koaliciju sa Zoranom Milanovićem ili odgovarati jer je svojom tvrdoglavošću omogućila da vlast preuzmu Tomislav Karamarko, Vaso Brkić i katolički fundamentalisti iz Hrasta – komentirao je Globusu prije nekoliko dana član Vlade s kojim smo razgovarali o sve češće u medijima najavljivanoj opciji Mirele Holy kao iduće premijerske kandidatkinje.

Mirela Holy uz Ivu Josipovića najpopularnija je političarka u Hrvatskoj, a ORaH-ov rejting skoro je isti kao SDP-ov. Usto, i Josipović se u prošlom broju Globusa otvoreno deklarirao kao zagovornik zelene politike, što jasno pokazuje njegove stranačke preferencije. Iako se kao šef države ne smije javno opredjeljivati.

Ipak u SDP-u još vlada suglasnost da će iduću Vladu sastavljati oni, a ne ORaH. Gotovo identične stavove iznose dužnosnici bliski Zoranu Milanoviću kao i zastupnici koji bi platili da on odstupi s čela stranke. Unatoč međusobnim animozitetima, ni jednima ni drugima ne sviđa se ideja da njihova bivša članica preuzme vođenje Vlade, a ORaH postane dominantna snaga političkog lijevog centra.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:31