VIZIJA NACIONALNE SIGURNOSTI

‘HV ne smije ići izvan granica u oružane misije’

OraH ima dokument o politici nacionalne sigurnosti ako uđu u buduću Vladu
Zagreb, 131014.Crnciceva 18.Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Skrlec predstavio je novi ured i posadio stablo oraha sa Mirelom Holy.Na fotografiji: Mirela Holy uz stablo oraha.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Krišto / CROPIX

U slučaju ulaska u buduću vladu, ORaH će inzistirati da se pripadnike Hrvatske vojske ne šalje u oružane misije izvan granica Republike Hrvatske, jedna je od glavnih točaka u dokumentu “Politika nacionalne sigurnosti”, koji je ovih dana predložila stranka Mirele Holy.

Prema svim istraživanjima ORaH je po snazi treća stranka u zemlji i prema tom parametru njihovi stavovi trebaju se uzimati ozbiljno. Tako i podatak da se u programu koji kombinira odnos prema temeljnim aspektima nacionalne sigurnosti s politikom održivog razvoja nalazi nekoliko ideja koje, koliko je poznato, za sada nije predložila ni jedna od važnijih političkih stranaka.

Pod okriljem UN-a

Iako se u ORaH-ovoj “Politici nacionalne sigurnosti” ne odbacuje mogućnost korištenja vojske u oružanim sukobima, striktno se navodi kako se HV može koristiti isključivo ako je napadnuta Republika Hrvatska. Eventualno se postrojbe HV-a smiju slati u neborbene misije u inozemstvu, ali samo u operacijama pod okriljem UN-a. Ovdje se otvara pitanje članstva Hrvatske u NATO-u, međutim, dokument ne nudi odgovor treba li, možda, razmisliti o članstvu.

Klasificirani dokumenti

U skladu s antiglobalističkom politikom, kritizira se angažman pripadnika HV-a u Afganistanu. U ORaH-u tvrde kako je riječ o operacijama od kojih korist imaju treće države (što je aluzija na SAD) i multinacionalne kompanije, a ne domicilno stanovništvo.

Predlaže se i ukidanje Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih službi, a taj posao obavljao bi saborski Odbor za nacionalnu sigurnost. Ujedno bi se provela revizija klasificiranih dokumenata jer u ORaH-u drže kako prevelik broj dokumenata nosi oznaku “tajno” i nije dostupan javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:37