POPUŠTANJE MJERA?

Imunolog Polić: ‘Ukidanje covid-potvrda? Nikako, vrijeme je za energičnije mjere!‘

‘Mislim da se ne trebamo bojati puno patogenijih sojeva virusa jer ćemo u sljedećem periodu od šest mjeseci steći kolektivni imunitet‘

Bojan Polić

 Matija Djanjesic/Cropix

Mnoge zemlje diljem Europe već su krenuli s ublažavanjem mjera, ali čini se, s Hrvatskom to nije slučaj. Iako je već sada jasno da je omikron manje patogen nego delta virus, većina naših stručnjaka i dalje se glasno protivi 'polaganom vraćanjem u normalu'. Jedan od njih je i imunolog Bojan Polić, a kao razlog navodi činjenicu da je omikron soj izrazito zarazan.

- Djeca, pa svi i mi krećemo se u zatvorenim prostorima gdje je izloženost infektivnoj dozi puno veća. Nije ni čudno da se djeca zaražavaju. Kako je potrebna manja doza da bi se inficirao veći broj stanica, kod djece koja imaju relativno nježan respiratorni trakt, virus može izazvati određene poteškoće i vidimo da ih izaziva. Mi smo u fazi povećane transmisije virusa i nismo procijepljeni dovoljno. Mislim da nije vrijeme za ukidanje COVID potvrda. Vrijeme je za energičnije epidemiološke mjere da bi ograničili širenje virusa. Bojim se da bismo širenje virusa mogli zaustaviti jedino drastičnim epidemiološkim mjerama, ali mislim da to neće biti slučaj - komentirao je Polić za dnevnik.hr dodavši da sumnja da će se uskoro pojaviti neki opasniji soj.

- U virologiji je svašta moguće, iako mislim da je patogeni potencijal svakog virusa ograničen. On može mutirati, poboljšavati svojstva... Mislim da se ne trebamo bojati puno patogenijih sojeva virusa jer ćemo u sljedećem periodu od šest mjeseci steći kolektivni imunitet koji će nas ipak štititi od bilo koje varijante virusa, imat ćemo, a već i imamo, dostupna cjepiva i lijekove te potencijal virusa za daljnjim mutiranjem je relativno ograničen - zaključio je Polić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:24