VRHUNAC ZARAZE

Val omikrona poharao škole u Hrvatskoj: U pet dana broj zaraženih učenika porastao za 67,5 posto!

Samoizolacije bilježe još više postotke, tako je u osnovnim školama u samoizolaciji čak 131 posto učenika više, a u srednjim za 81,1 posto
 Jakov Prkic/Cropix

U samo pet dana od ponedjeljka do petka broj zaraženih učenika osnovnih i srednjih škola porastao je za 67,5 posto, dok je broj učenika u samoizolaciji porastao više od dvostruko, odnosno 118 posto. Na C modelu nastave zadnjeg dana radnog tjedna bile su 184 škole, od njih ukupno 1313.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kažu kako je povećan broj izolacija i samoizolacija u skladu s dnevno oboljelima te da se broj pozitivnih školaraca cijelo vrijeme zadržava na oko 15 posto ukupno pozitivnih. Napominju i da neće biti prelaska na C model na nacionalnoj razini, nego da je odluka spuštena na županije, odnosno na ravnatelje škola koji ovisno o brojevima odlučuju je li moguće organizirati nastavu pa A modelu. Naime, velik broj škola nema niti jednog zaraženog učenika pa stoga, smatraju, nema smisla da ta djeca prate nastavu online.

Što se tiče pozitivnih učenika, u ponedjeljak ih je bilo 7095, dok je u petak ta brojka bila 11.885. Osnovne škole bilježe veći broj pozitivnih, konkretno u pet dana je broj aktivno oboljelih povećan za 4118, odnosno čak 88,5 posto. U srednjim školama je povećanje izolacija u tom razdoblju za 31,2 posto, odnosno brojčano 762 više aktivno oboljelih.

Ne prate se kontakti

Samoizolacije bilježe još više postotke, tako je u osnovnim školama u samoizolaciji čak 131 posto učenika više, a u srednjim za 81,1 posto.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja napominju da je broj učenika u samoizolaciji vrlo vjerojatno i viši.

- Zbog velikog broja samoizolacija, djelatnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ne stignu unijeti sve podatke pa brojke o samoizolaciji treba uzeti sa zadrškom - napominju.

To je i logično jer i brojevi iz opće populacije govore o tome da službe ne stižu, uz i po 17 tisuća dnevno oboljelih doći i do njihovih kontakata.

Naime, u subotu je Hrvatska zabilježila 61.671 aktivno oboljelog, a u samoizolaciji njih 41.682, što bi značilo da gotovo 20 tisuća oboljelih nije imalo niti jedan kontakt, dok su preostali imali samo po jedan, što je, logično, nemoguće.

Imunolog s riječkog Medicinskog fakulteta Zlatko Trobonjača smatra da je povećanje broja oboljele djece očekivano s obzirom na omikron.

- Za razliku od prethodnih sojeva, pa čak i delte, među djecom se virus brže širi. Prije kada bismo imali pozitivno dijete u razredu ponekad bi se zarazilo možda još jedno, a sada ih bude i po pet ili deset pozitivnih po odjeljenju - kaže Trobonjača, no unatoč tome smatra da ne trebaju sva djeca u Hrvatskoj biti na online nastavi.

Kraj C modela

- Naravno, to je pitanje prije svega za resorno Ministarstvo, ali nema nikakve logike da djeca iz škola ili razreda gdje nema oboljelih ili kontakata ne odlaze normalno na nastavu. Naravno, kada se ne može organizirati nastava uživo ili zbog profesora ili zbog djece, onda je C model neminovan - zaključuje Trobonjača.

Organizirati se u ovom trenutku ne mogu 184 škole diljem Hrvatske, no najveći broj škola koje su prešle na online nastavu su u Osječko-baranjskoj županiji, njih čak 93. Po C modelu školu pohađaju i svi učenici 17 zagrebačkih škola, 13 iz Splitsko-dalmatinske županije, 11 iz Vukovarsko-srijemske, devet iz Varaždinske i Istarske, pet iz Zagrebačke županije. Na online nastavi su i učenici po nekoliko škola iz Krapinsko-zagorske, Dubrovačko-neretvanske, Međimurske, Bjelovarske, Primorsko-goranske i Požeško-slavonske županije.

Novi rast

Sve je više izolacija i samoizolacija i djelatnika škola. Tako je od ponedjeljka do petka broj aktivno oboljelih djelatnika povećan za 39,6 posto, a u samoizolaciji je 61,8 posto više djelatnika. Konkretno u ponedjeljak je bilo 1279 pozitivnih djelatnika na covid-19, dok je već u petak bilo 507 više. U samoizolaciji je u tom razdoblju 102 djelatnika više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 23:15