LJETNI UPISNI ROK

Imamo rang-liste: Lani logopedija bila najtraženija, sada više nije, među prvih 5 se ugurao i studij primaljstva u Rijeci

Prošle je godine, podsjećaju iz Agencije, na prvom mjestu bio studij logopedije Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Ilustracija

 Dusko Marusic/Cropix

Ukupno 25.625 kandidata uspjelo se upisati na neki od studijskih programa tijekom ljetnog upisnog roka, pokazale su konačne rang-liste objavljene u ponedjeljak, a kako je izvijestila Agencija za znanost i visoko obrazovanje, riječ je o 778 kandidata manje no lani.

Ukupno 30.528 prijavljenih kandidata moglo je birati između 908 studijskih programa. Najveći je interes - prema kriteriju omjera broja prvih izbora i kvote - ove godine bio za studijske programe: izobrazba trenera (smjer Kondicijska priprema sportaša), Kineziološki fakultet u Zagrebu, zatim studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, sestrinstva (izvanredni studij) na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu te studij primaljstva na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci.

Prošle je godine, podsjećaju iz Agencije, na prvom mjestu bio studij logopedije Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Najveći broj prijava prvog izbora imali su sljedeći studiji: poslovna ekonomija, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu; elektrotehnika i informacijska tehnologija te računarstvo, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu; medicina, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu; poslovna ekonomija (stručni), Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te pravo, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

U Agenciji su napravili analizu prema srednjoškolskom uspjehu kandidata, iz koje je vidljivo da su fakulteti s najvišim prosjekom ocjena kandidata koji su ostvarili pravo upisa sljedeći: Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu, Stomatološki fakultet u Zagrebu, Medicinski fakultet u Osijeku te zagrebački FER.

Gledajući uspjeh na ispitu državne mature iz matematike (viša razina), studijski programi s najvišim prosjekom riješenosti ispita su ponovo FER, slijedi studij matematike na PMF-u, medicinske biokemije na Farmaceutsko-biokemijskom u Zagrebu, molekularne biologije na PMF-u u Zagrebu te fizika (istraživački smjer) ponovo na PMF-u.

Prema uspjehu na ispitu državne mature iz hrvatskog jezika (viša razina), studijski programi s najvišim prosjekom riješenosti ispita su: zagrebačka logopedija, medicinska biokemija, molekularna biologija te logopedija u Rijeci.

Nakon objave konačnih rang-listi u ljetnom upisnom roku, za jesenski je rok ostalo slobodno 14.056 mjesta.

Kandidati koji u ljetnom roku nisu ostvarili pravo upisa, mogu se prijaviti za jesenski rok na studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok. Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će 21. srpnja i trajat će do 19. rujna, kada će biti objavljene i konačne rang-liste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:29