I DALMACIJA NA NOGAMA

HUS zove 50.000 radnika na veliki prosvjed u Splitu

Na prosvjedu se očekuju i članovi drugih sindikata, radnici iz susjednih županija, a organizatori vjeruju u veliki odaziv građana na čiju solidarnost računaju
Rijeka, 250210.Danas je u Brodogradilistu 3 Maj u organizaciji Sindikata metalaca odrzan mirni prosvjedni skup radnika tog brodogradilista zbog neisplate placa i neizvrsenih obecanje Vlade RH o financijskoj pomoci kojom bi se nastavila proizvodnja.Foto: Zeljko Sop / CROPIX
 Željko Šop/CROPIX

SPLIT - Hrvatska udruga sindikata (HUS) 18. ožujka u 12.05 sati organizira veliki sindikalni prosvjed u Splitu ispred sjedišta Županije.

- Uz apsolutnu podršku predstavnika desetak poduzeća u Županiji čija su radna mjesta upitna, a koja zapošljavaju više od 10.000 radnika očekujemo da se našim prosvjedima priključe i seljaci - rekao je Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a, u subotu nakon radnog sastanka članica HUS-a Splitsko-dalmatinske županije.

Prosvjed seljaka u Dalmaciji: Blokirana cesta na Kukuzovcu

INTERAKTIVNI SPECIJAL: Karta prosvjeda u Hrvatskoj

Uz seljake, HUS-ovci na prosvjedu očekuju i članove drugih sindikata, radnike iz susjednih županija te građane na čiju solidarnost računaju. U ovom trenutku u županiji je oko 40.000 nezaposlenih, a Matijašević očekuje da bi se taj broj ubrzo mogao povećati na 50.000.

Kratkoročni ciljevi prosvjeda su natjerati vlast da se konačno pozabavi Adriachemom, Dalmacijavinom, Milsom, Imotom, Trimotom te drugim posrnulim tvrtkama koje zapošljavaju više od 10.000 ljudi te da se počne raspravljati o brodogradnji na način da se izbjegne stečaj. Dugoročni su ciljevi promjena gospodarske politike Vlade, da se kroz rebalans proračuna reže rashodovna strana i to potrošnja javnog sektora, a jačaju realni sektor i poljoprivreda.

- Da bi se proračun doveo u realne okvire treba rezati javni sektor a jačati industriju i seljake jer bez radnika i seljaka Hrvatska nema budućnosti, samo oni pune proračun - zaključio je Matijašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:25