RIJEČ SINOPTIČARA

Hrvatsku će pogoditi munjevita promjena vremena! Bit će olujnog vjetra, kiše i snijega, temperature u radikalnom padu

Od sredine dana sa sjevera nam stiže kiša i ponegdje grmljavina, a južinu će zamijeniti jak sjeverac i bura

Arhivska fotografija

 Damjan Tadic/Cropix

Petak je u Hrvatskoj protekao uz vjetrovito, ali razmjerno toplo vrijeme. Bio je to uvod u ozbiljnu promjenu koja bi do kraja subote trebala zahvatiti cijelu Hrvatsku. Kako najavljuju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Lijepu Našu stiže hladna fronta, a nad Jadranom se formira ciklona.

Od sredine dana sa sjevera nam stiže kiša i ponegdje grmljavina, a južinu će zamijeniti jak sjeverac i bura. Uz zahladnjenje u gorju je moguć i snijeg, najavljuju meteorolozi.

U nastavku slijedi detaljnija prognoza za subotu.

- Promjenjivo oblačno, najprije na Jadranu i uz njega mjestimice s malo kiše, a od sredine dana sa sjeverozapada jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Uz zahladnjenje u gorju će biti i susnježice i snijega, ponegdje i snježnog pokrivača. Razmjerno vjetrovito uz umjeren i jak jugozapadni vjetar koji će poslijepodne naglo i prolazno okrenuti na sjeverni i sjeveroistočni s olujnim udarima.

Na Jadranu umjereno do jako jugo i jugozapadni vjetar, a u drugom dijelu dana bura u jačanju, najprije na sjevernom Jadranu.

Najviša dnevna temperatura uglavnom između 15 i 20 °C, a poslijepodne osjetan pad temperature, najavljuje DHMZ.

Zbog najavljenih vremenskih neprilika, DHMZ je putem Meteoalarma za cijelu Hrvatsku izdao niz upozorenja. Žute uzbune su zbog jakog vjetra na snazi za najveći dio Dalmacije te za Liku, Gorski kotar i Banovinu. Narančasti alarm zbog olujnih udara vjetra koji mogu dosezati i 75 km/h na snazi je za sjeverozapadni dio unutrašnjosti, Slavoniju, Baranju, Istru i Kvarner. Crveno upozorenje je na snazi za otvoreno more na sjevernom i srednjem Jadranu. Dodatno žuto upozorenje zbog snijega na snazi je za Liku i Gorski kotar.

U nedjelju u prvom dijelu dana sa zapada postupno smanjenje naoblake, a na jugu će još mjestimice biti kiše i grmljavine, u gorju moguće slabog snijega. Zatim barem djelomice sunčano, no uz razvoj oblaka uglavnom se u unutrašnjosti još očekuju lokalni kratkotrajni pljuskovi. Puhat će većinom umjeren sjeveroistočni i sjeverni, na istoku i sjeverozapadni vjetar.

Na Jadranu će jak sjeverni vjetar i bura, podno Velebita i olujna, najprije na sjevernom dijelu postupno slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka između 0 i 5, u gorju i niža, a na Jadranu od 5 do 10 °C. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 11 i 16 °C, a u gorju hladnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:54