IZMJENE PRAVILA

Hrvatska dobiva zakon koji će bitno promijeniti dosadašnju ulogu Sabora

 Goran Mehkek/CROPIX

Nakon mnogo vremena idućega tjedna u saborskoj proceduri trebao bi se pojaviti prijedlog zakona iza kojega ne stoji Vlada, nego Sabor. Riječ je o nacrtu Zakona o suradnji Hrvatskog sabora i Vlade RH u europskim poslovima što ga je pripremio saborski Odbor za europske integracije.

Nije slučajno da taj zakon predlaže saborski Odbor za europske integracije, a ne Vlada. Kada stupi na snagu, taj će zakon znatno povećati ulogu Sabora i njegovih zastupnika u svim poslovima vezanim uz pripremu i donošenje europskih propisa i direktiva.

Predsjednik Odbora za europske integracije, SDP-ovac Daniel Mondekar, tvrdi da će spomenuti zakon zapravo uvelike promijeniti dosadašnju ulogu Sabora.

Sabor je do sada bio uključivan u donošenje zakona i propisa na samom kraju procedure, kada je trebalo izglasati pripremljene dokumente. I zato je često nazivan tek glasačkim strojem vladajuće većine, čija god ona bila.

Nakon 1. srpnja

Pripremljeni zakon uključuje Sabor od samog početka u proceduru donošenja propisa i odluka iz područja europskih poslova. A budući da će većina saborskih odluka - nakon što Hrvatska uđe u Europsku uniju - biti iz područja europskih poslova, Sabor će biti uključen od početka u pripremu velikog dijela propisa.

Ključni instrument za jačanje saborske uloge bit će novi Odbor za europske poslove.

Upravo Zakon o suradnji Hrvatskog sabora i Vlade RH otvara put za osnivanje tog odbora koji će nakon 1. srpnja zamijeniti sadašnji Odbor za europske integracije.

Kako će to izgledati nakon 1. srpnja, kada bi Hrvatska trebala postati punopravna članica EU?

Europska komisija prijedloge svojih odluka morat će poslati u Zagreb, hrvatskoj Vladi, da ona iznese svoje mišljenje i eventualne primjedbe. Ali, prijedloge Europske komisije u isto će vrijeme dobiti i Sabor, točnije njegov Odbor za europske poslove koji će otvoriti raspravu o tom prijedlogu u svim mjerodavnim saborskim tijelima.

Vlada će morati uzeti u obzir stavove saborskih odbora koje će dobiti preko Odbora za europske poslove. Krajem listopada 2013. Europska komisija poslat će Vladi RH i svoj Radni program za idući godinu.

Europske direktive

Osim Vlade, i Odbor za europske poslove tada će dobiti Radni program EK i potom Vladine stavove o tom programu, što znači da će Sabor biti aktivno uključen u cjelokupnu pripremu europskih direktiva. Zahvaljujući Zakonu o suradnji Hrvatskog sabora i Vlade RH premijer i njegovi ministri morat će puno češće dolaziti pred saborske zastupnike. Premijer će morati dvaput godišnje doći u Sabor i izvijestiti zastupnike o odlukama koje je ranije donijelo Europsko vijeće. No, predsjednik Sabora moći će zatražiti od premijera da dođe u Sabor i izvijesti zastupnike i prije donošenja neke važne odluke Europskog vijeća.

Na primjer, takav zahtjev premijeru šef Sabora moći će uputiti prije donošenja sedmogodišnjeg Financijskog plana (proračuna) EU ili prije donošenja europskih direktiva koje će bitno utjecati na život u Hrvatskoj.

U većini država članica praksa je da premijeri i ministri pisanim putem izvješćuju svoje parlamentarce o odlukama Europskog vijeća.

Novi će zakon otvoriti i mogućnost direktne komunikacije Sabora s Europskom komisijom i njezinim šefom. Predsjednik Sabora ili šef nekog saborskog odbora moći će tražiti od Barossa, bude li to potrebno, pojašnjenje svake odluke EK. Dosadašnja praksa pokazuje da Barosso uredno odgovara na sve upite iz nacionalnih parlamenata.

Počinje rasprava

Rasprava o nacrtu Zakona trebala bi početi idućega tjedna na Odboru za europske integracije, a prihvaćanje zakona očekuje se sredinom lipnja kako bi novi zakon mogao stupiti na snagu s danom ulaska Hrvatske u članstvo EU. “Konačno da se to dogodilo, da vladajuća koalicija predloži taj zakon”, komentirao je HDZ-ov zastupnik Gordan Jandroković.

Naime, Jandroković drži kako je to trebalo učiniti puno ranije, kako bi se saborski zastupnici stigli pripremiti za novu ulogu koju im zakon namjenjuje. Bez obzira na primjedbu zbog tajminga, Jandroković podržava ideju zakona i kaže: “Očekujem da će predloženi zakon osigurati saborski nadzor nad procedurom donošenja europskih direktiva te da će osigurati efikasno provođenje donesenih odluka”.

Vladajuća većina očekuje podršku oporbe za ovaj zakon te se nada da će Sabor dobro surađivati s Vladom u europskim poslovima.

“Vjerujem da će Sabor izvrsno obaviti svoj posao, pogotovo uzimajući u obzir iskustvo naših zastupnika koji su do sada radili na europskim poslovima, iz kojih god stranaka bili”, kaže Mondekar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:38