SUKOB ZBOG ZDRAVSTVENOG ODGOJA U ŠKOLAMA

HLADNI RAT VLADE I CRKVE Premijer i ministri: Nećemo popustiti kardinalu Bozaniću

Vlada neće dopustiti da se u školama, mimo vjeronauka, podučava nauk Crkve, a s Kaptola poručuju da Vlada nije gospodar škola
 Damjan Tadić/CROPIX

Unatoč oštrim kritikama Crkve koje su poslane s oltara na Božić, ali i danas, Vlada nema namjeru popustiti, a kamoli odustati od uvođenja zdravstvenog odgoja u škole. Potvrdio je to danas izvor blizak premijeru Milanoviću, ali i sam resorni ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović.

Ovo je šest točaka koje su posvađale Crkvu i državu

- Zdravstveni odgoj ide dalje - rekao je danas Jovanović čime je jasno dao do znanja kako Vlada ne namjerava popustiti pred pritiscima Crkve i udruge Grozd da odustanu od predloženog modela zdravstvenog odgoja. Zbog tog je programa vlast proteklih tjedana doživjela žestoke otpore iz Crkve, kao gotovo nikad u posljednjih deset godina. SDP koji je prije pet godina izgubio izbore velikim dijelom i zbog toga jer su zamjerili Crkvi najavljujući izbacivanje vjeronauka iz škola, sada se našao pred njenim najjačim kritikama.

Kardinal Bozanić cijelu je božićnu propovjed iskoristio kako bi poslao poruke da “zdravstveni odgoj mijenja istinu o čovjeku, utire put novoj rodnoj ideologoiji koja proturiječi krščanskom svjetonazoru da je Bog stvorio čovjeka kao muško i žensko”. S oltara se u punoj Katedrali obratio i izravno premijeru Milanoviću.

- Uvjerava nas se da je riječ o higijeni, a ne o svjetonazoru. Pokušava nam se objasniti da ne možemo razumijeti nešto tako jednostavno, da smo zavedeni - rekao je Bozanić odgovarajući time na izjave koje je premijer dao dva dana ranije kada je ocjenio kako je zdravstveni odgoj pitanje higijene, a ne svjetonazora te kako ono što piše na papirićima koji se dijele i po Crkvama nije istina.

Upravo zbog toga jer se, iako već tjednima traje kanonada kritika na račun njegove Vlade, Milanović pojavio u Crkvi, danas ga je prozvala i Građanska akcija.

- Ono što je prevršilo svaku mjeru je neodlučnost Zorana Milanovića da počne provoditi zakone koji su određeni Ustavom. Njegovo uporno pojavljivanje u crkvi i poruka koju šalje je loša. On poručuje da, bez obzira na crkveni primitivizam, u crkvu treba ići. Bez obzira na klerikalni terorizam i latentni pokušaj državnog udara, on dolazi pod noge zagrebačkom nadbiskupu i sluša njegovo iživljavanje nad sekularnom Hrvatskom i zdravim razumom - naglašava Građanska akcija koja smatra kako je i zdravstveni odgoj ustvari pokušaj Crkve da vlada zemljom.

Tenzije se nisu stišale ni danas. Nadbiskup Bozanić objašnjavao je da su za sve namjerno iskoristili Božić jer “kada se govori o Božiću, ne mogu se zatvoriti oči pred onim što živi konkretni čovjek koji je ranjiv na području tjelesnosti i o spolnosti i tu ga se razara”. Ali i zašto smatra da se Crkva ima pravo miješati u školski program.

- Škole nisu državne, tu se vlast ne može predstaviti kao gospodar. Vlast je u službi tih škola. Mi upozoravamo na to da roditelji imaju pravo nadzirati i izbirati odgoj i obrazovanje za svoju djecu - poručio je Bozanić za Katolički radio. Dodatni pritisci na Vladu zbog zdravstvenog odgoja i danas su stigli od Udruge Grozd. Optužili su ministra Jovanovića da manipulira i govori neistine te najavili građanski neposluh ako predloženi zdravstveni odgoj bude uveden u škole.

Vlada i ministar unatoč tome zdravstveni odgoj ustrajno brane.

- Vjeronauk u školi može biti utemeljen na ideologoji, ali zdravstveni odgoj ne. Kurikulum zdravstvenog odgoja temelji se na znanstvenim činjenicama i tako će ostati. Crkva niti udruge nemaju što tražiti u školama. Nemam namjeru više potrošiti niti sekundu svog vremena na Grozdove neistine i dezinformacije kao ni na srednjovjekovne poglede Crkve na današnjicu u 21. stoljeću! - komentirao je danas resorni ministar.

Naš izvor iz Vlade upozorava da se Udruga Grozd u sve uplela iz vlastitih interesa. Ta je udruga u pojedinim školama do sada provodila eksperimentalni program svog zdravstvenog odgoja.

- I to im se plaćalo. A novi zdravstveni odgoj bit će uklopljen u školski program i neće ništa koštati - objašnjava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 02:17