ČUVANJE VEĆINE

HDZ pokušao pridobiti DP za slučaj da SDSS napusti koaliciju? ‘Zvali su čim je buknula afera, evo zašto smo ih odbili‘

Ne pada nam na pamet spašavati HDZ. Tko bi to podržavao nakon ovih afera i uhićenja, rekli su iz Domovinskog pokreta

Ivan Penava

 Goran Mehkek/Cropix

Iz HDZ-a su, prema nekim informacijama, i prije odabira šefa HNS-a Stjepana Čuraja za nasljednika pritvorenog bivšeg ministra graditeljstva Darka Horvata, još prije nekoliko dana pokušali kontaktirati neke stranke u vezi s mogućom suradnjom u slučaju pucanja vladajuće koalicije. Kako doznajemo, htjeli su pridobiti Domovinski pokret, koji vodi bivši HDZ-ovac Ivan Penava.

- Čim je u subotu buknula afera s Darkom Horvatom i ostalim ministrima, bilo je pokušaja kontakata s nama u smislu što ako se dogodi da SDSS izađe iz vladajuće koalicije. No, mi smo bilo kakvu mogućnost suradnje rezolutno odbili - rekao je izvor iz Domovinskog pokreta i dodao da mu nije poznato jesu li neki članovi HDZ-a s njima kontaktirali samoinicijativno ili su to radili po nalogu iz vrha stranke.

- S nama takva suradnja nema šanse. Ne pada nam na pamet spašavati HDZ. Nakon svih ovih afera i uhićenja, tko bi to podržavao? To bi bilo političko i moralno samoubojstvo, potez ravan onomu koji je svojedobno napravio bivši šef HNS-a Ivan Vrdoljak, pa je nakon toga nestao s političke scene - rekao je naš sugovornik iz Domovinskog pokreta. I oni su u utorak bili začuđeni Plenkovićevim odabirom Stjepana Čuraja za Horvatova nasljednika.

- Poznajem Čuraja, on je partijski miš. Sada je sasvim jasno da obnova neće uspjeti - kazao je taj član DP-a.

U HDZ-u se u utorak komentiralo i na čiju bi potporu mogli računati ako se zbog novonastale situacija ozbiljno zatrese većina. Računaju, kažu, sasvim sigurno na Hrvoja Zekanovića, a neki članovi spominjali su i moguću potporu Vesne Vučemilović iz Hrvatskih suverenista. No, ona je u utorak takvu mogućnost otklonila.

- Ja nastojim biti konstruktivna, a ne destruktivna oporba. A to što ponekad pohvalim ono što vladajući rade, to samo znači da sam realna i da se ne bavim jeftinim politikantstvom - rekla je Vučemilović. Dodala je da je ona dio kluba i stranke Hrvatskih suverenista i da potpora HDZ-u na nacionalnoj razini nije bila predmet njihovih razgovora.

Andrej Plenković, podsjetimo, našao se u priličnom problemu nakon što je za novog ministra graditeljstva, umjesto Darka Horvata, odabrao HNS-ovca Stjepana Čuraja. Tome su se, naime, u utorak usprotivili koalicijski partneri. Predsjednik Reformista Radimir Čačić rekao je da Čuraj nema njihovu podršku, a na sastanku su protiv bili i HSLS-ovci. U konačnici je odlučeno da se kreće u potragu za novim kandidatom koji bi trebao biti iz HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:06