EKSKLUZIVNO

HDZ-ova STRATEGIJA ZA IZBORE ‘Ključna poruka: Josipović je diovlasti koja je upropastila privredu’

Cijenjeni politički reporter Jutarnjeg otkriva kojim će porukama Kolinda Grabar-Kitarović krenuti u napad na aktualnog predsjednika
 Ante Čizmić/CROPIX

Ako me pitate kolike su šanse da Kolinda Grabar-Kitarović postane predsjednica države, rekao bih da su velike. Zaostatak za Ivom Josipovićem nije nedostižan, a pred njom su još puna tri mjeseca do početka prave kampanje, i to je razdoblje u kojem ćemo se ekipirati. Još nećemo u javnosti iznositi našu strategiju, ali možete biti uvjereni da će Josipović morati odgovoriti na puno neugodnih pitanja - potvrdila je za Jutarnji list osoba bliska Kolindi Grabar-Kitarović, pola sata nakon što je potvrđena kao kandidatkinja HDZ-a na sljedećim izbrima za predsjednika Republike Hrvatske.

Premda njezini suradnici tvrde da tek treba početi definiranje programa HDZ-ove predstavnice, čini se da je dosta toga već gotovo.

Apeliranje na branitelje

Jedna od glavnih tema kojima će se baviti predstavlja pitanje Josipovićeve odgovornosti za dramatičnu ekonomsko-socijalnu krizu u kojoj se nalazi Hrvatska. Ovo je prilična razlika otprije mjesec dana, kada su Kolindini suradnici uvjeravali da žele smirenu kampanju bez izmjene međusobnih optužbi s aktualnim šefom države. U međuvemenu se smanjila razlika između njih, SDP je u padu i u HDZ-u su procijenili da se isplati optužiti Josipovića jer nije pokušavao korigirati lošu Vladinu politiku.

Njezin moto će se svoditi na tezu “ovo nije zemlja kakvu sam željela, baš kao što su drugačiju Hrvatsku sanjali i branitelji koji su je stvarali”. Josipović je odgovoran utoliko jer nije iskoristio ustavne ovlasti i zatražio održavanja sjednica Vlade na kojima bi se raspravljalo vodi li se kriva ekonomska politika. Ovo je teza koju dulje od godinu dana ponavlja Tomislav Karamarko.

Stavovi prema BiH

Kolinda Grabar-Kitarović namjerava napasti i vanjsku politiku, koju vode Vlada, ali i predsjednik Republike. Uostalom, ona već ima zavidno političko i diplomatsko iskustvo: bila je ministrica vanjskih poslova, veleposlanica u Kanadi i SAD-u, članica užeg vodstva HDZ-a. Njezine kritike su višestruke, od toga da nije iskorišten zamah koji donosi članstvo u Europskoj uniji pa do, navodno, krivih stavova Zorana Milanovića i Vesne Pusić prema BiH, koji su nedavno predložili da se olakšaju kriteriji za početak pregovora susjedne države i EU.

Kolinda Grabar Kitarović želi se nametnuti i kao kompetentna političarka kada su u pitanju ekonomske teme. Uz pomoć ovdašnjih, ali i inozemnih savjetnika, jedan dio njene kampanje fokusirat će se na lošu gospodarsku situaciju, a i ovdje će kritizirati Josipovića s optužbom da je bio neaktivan. Na ideološkom planu, želi se predstaviti umjerenom konzervativkom, a kao supruga i majka troje djece, i zagovornicom obiteljskih vrijednosti i tradicije. Pritom će pokušati izbjeći svjetonazorske sukobe, pa se kao svojevrsni pokazatelj njezina razmišljanja navodi nedavna propovijed dubrovačkog biskupa Mate Uzinića, koji je zatražio poštovanje za žrtve i Jasenovca i Bleiburga.

Dvojezične ploče

Na pitanje kako će se postaviti oko pokušaja ukidanja dvojezičnosti u Vukovaru, gdje je postala predsjednički kandidat, Kolindin suradnik bio je jasan: “Sasvim sigurno neće podržati ideje o promjeni ustavnog Zakona o pravima nacionalnih manjina, ali nije za prisilne metode kojima se služi sadašnja Vlada”. Ako se ostvare prve najave, predsjednička kampanja mogla bi biti puno žešća nego što se očekivalo.

Josipović: Uz sliku sad imamo i ton

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović za Jutarnji list je izjavio kako poštuje i cijeni svoju protukandidatkinju na predsjedničkim izborima. “Dobro je da se kampanja gđe Grabar Kitarović, koja traje već mjesecima, formalizirala. Ona je respektabilan kandidat. Istina, dosad o problemima Hrvatske i važnim svjetonazorskim pitanjima nije govorila. Sada konačno može javnosti ponuditi više, može govoriti o političkim pitanjima. Konačno, uz sliku ćemo imati i ton”, kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:32