EKSKLUZIVNO U GLOBUSU

PREGOVORI UOČI PROSLAVE OLUJE 'Želimo da Milanović ne drži govor, i da Vlada hoda na kraju kolone'

Kad ih je Fred Matić pitao: Hoćete li to sutra tražiti i od Karamarka, samo su zašutjeli...
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Još samo da 5. kolovoza odradimo Knin i onda bježimo na godišnji. I po mogućnosti, da ne bude puno problema, iako bi bilo čudno da sve protekne u redu, kao po nekakvom dogovoru komentiraju u Vladi, Predsjedničkom uredu, ali i HDZ-u, kada ih pitamo hoće li ovogodišnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti obilježiti incidenti, kao prošle godine, piše Globus u novom broju.

Naravno da hoće, to svi znaju.

Samo je pitanje hoće li se sve zaustaviti na uobičajenim zvižducima upućenima vladajućim “komunjarama” ili bi ovaj put moglo doći i do težih incidenata.

“Naravno da će nas napasti, a ja se nadam, samo zvižducima”, kaže Globusu jedan član vlade Zorana Milanovića.

U takvim okolnostima pomalo komično zvuči želja jednog od poznatijih pripadnika braniteljske populacije, koji je inzistirao na anonimnosti. Uz najavu da u Knin stiže nekoliko tisuća ljutitih veterana, Globusov sugovornik imao je samo jednu želju: “Želim samo da se vrijeme smiluje. Prošle godine bilo je 38 stupnjeva i zamalo smo i mi i oni pomrli od vrućine.”

Oni su – Kukuriku vlada.

Za to vrijeme obje strane pripremaju svoje najjače ljude za operaciju “Knin 2014.”

U ime vladajućih dolaze Zoran Milanović, Ivo Josipović, Josip Leko, ministar obrane Ante Kotromanović i čitava hrvatska vlada.

izjave iz glasa koncila A s druge strane Ante Deur, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Josip Klemm, šef pripadnika Specijalne policije, šibenski biskup Ante Ivas plus Tomislav Karamarko i prva ekipa Hrvatske demokratske zajednice.

Dovoljno je kratko se podsjetiti na stavove koje zastupaju Deur i Klemm da bi bilo potpuno jasno što misle o Milanoviću i Josipoviću.

Ukratko, misle da su na vlasti izdajice koji mrze Hrvatsku.

Upravo to je Ante Deur u svibnju izjavio u intervjuu za Glas Koncila, koji se malo čita, pa su optužbe prošle nezapaženo.

“Većina hrvatskih političara koji danas vode Republiku Hrvatsku nisu željeli njezinu samostalnost. Njima je odgovarala Jugoslavija ili tko zna kakva tvorevina, pa im je Hrvatska slučajnost, država slučaj. Ako su branitelji bili spremni dati živote za Hrvatsku početkom devedesetih, većina ih je spremna to i danas učiniti protiv nakaradnih političkih odluka i zakona, pa i protiv onih tzv. specijalnih timova koji misle da imaju pravo progoniti hrvatske branitelje, što su činili dolaskom Račanove vlasti i čine do danas”, dio je Deurovih razmišljanja iznesenih u glasilu Zagrebačke nadbiskupije.

Deur, dakle, predlaže oružanu borbu protiv vlasti.

Josip Klemm, bivši specijalac, a danas predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Orao te direktor i vlasnik tvrtke Klemm security, jedne od najvećih zaštitarskih tvrtki u Hrvatskoj, uhićen je u travnju ove godine pod sumnjom da je sudjelovao u financijskim malverzacijama teškim 3,2 milijuna kuna.

Prema policijskim izvorima, Klemm je suočen s dokazima i iskazima svjedoka pa je priznao sve za što ga se teretilo i usput se ispričao i izrazio žaljenje.

Josip Klemm nikad nije otvoreno vrijeđao aktualnu vladu, ali u čestim javnim nastupima ipak je dao do znanja kako smatra da Milanović i Josipović vode antihrvatsku politiku. Iako ne nastupa radikalno poput Deura, u suštini njihovi su stavovi identični.

Posljednjih nekoliko tjedana svojim postupcima izazivaju priličnu nervozu u Banskim dvorima i na Pantovčaku. Jer, u Milanovićevu i Josipovićevu okruženju žele u miru odraditi ovogodišnji Knin, ali iz braniteljskih udruga svako malo im dolaze zahtjevi koji ih uznemiruju.

U razgovorima s pripadnicima branitelja, ali i dvojicom članova Vlade, saznali smo što se posljednjih dvadesetak dana događalo iza kulisa, piše Globus u novom broju.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:38