PREOKRET

HDZ dao, HDZ uzeo: Vijećniku EU novcem uredili put do bespravne vikendice, sad će iščupati asfalt

Šparavac je u razgovoru za Jutarnji list rekao kako nema veze s tim asfaltiranjem

Drago Šparavac i put do vikendice

 /Privatna Arhiva

Dragi Šparavcu, HDZ-ovu kutinskom gradskom vijećniku kojem je, kako je Jutarnji list pisao, u sklopu EU projekta izgradnje vodovodnih i kanalizacijskih cijevi asfaltiran i poljski put do bespravno sagrađene vikendice u Kutinskoj Slatini, nakon našeg otkrića asfalt će biti uklonjen!

Odgovorili su tako iz Uprave Županijskih cesta Zagrebačke županije, tvrtke koja je bila zadužena za asfaltiranje cesta u sklopu velikog projekta aglomeracije Kutine, koji je vrijedan gotovo 65 milijuna eura i koji je sufinanciran s 55 posto iz europskog fonda i obuhvaća gradnju novih 130 kilometara vodovodnih i kanalizacijskih cijevi.

- Asfaltiran je dio poljskog puta koji je javno dobro i koji služi kao pristup do više parcela, a ne samo do jedne. Ugrađenu asfaltnu mješavinu u što kraćem roku ćemo ukloniti i zbrinuti te površinu vratiti u prvobitno stanje - odgovorili su u ime Uprave iz Službe izvanrednog održavanja, odnosno građenja Županijskih cesta Zagrebačke županije.

Kažu i kako je "neosporna činjenica da taj rad nije izveden kao posljedica bilo kakvog dogovora, odnosno pogodovanja određenim pojedincima, niti se kao takav može obračunati i naplatiti iz sredstava predviđenih za predmetne radove sufinancirane iz fondova EU".

- Svi izvedeni radovi obračunavaju se prema ovjerenim geodetskim snimkama i dokaznicama. Prilikom asfaltiranja nosivog sloja iznad rova aglomeracije iz tehničkih razloga nastao je višak asfaltne mješavine. Naime, zbog same specifičnosti izvedbe asfaltiranja rovova, odnosno njihova nepravilnog oblika i velike transportne udaljenosti od pogona za proizvodnju asfaltnih mješavina do mjesta ugradnje, došlo je do određene razlike između naručene i ugrađene količine asfalta, što je u takvim slučajevima moguće. Kako je zbog gore navedene specifičnosti ugradnje, u što spada i relativno spora ugradnja, postojala mogućnost da se asfaltna mješavina ohladi, poslovođa ju je odlučio ugraditi na najbližu javno-prometnu površinu - tvrde iz Uprave Županijskih cesta Zagrebačke županije.

Nekako je baš ta "najbliža" javno-prometna površina bila poljski put do bespravno sagrađene vikendice HDZ-ova kutinskoga gradskog vijećnika.

Podsjetimo, Šparavac je u razgovoru za Jutarnji list rekao kako nema veze s tim asfaltiranjem, da on nikome nije rekao da mu asfaltiraju put, nego je voditelj projekta samoinicijativno odlučio potrošiti asfalt koji mu je ostao od krpanja glavne ulice i nekako ga slučajno baš prosuo pred njegovom novosagrađenom ilegalnom vikendicom.

- Došao sam na svoje imanje i vidio da je put asfaltiran. Ja nemam veze s time. Da sam htio da se to radi, onda bi se napravilo kako spada, a ne ovako. Nagodinu ide i glavna cesta na vrh Šatrovca, projekt je napravljen i njemu je ostalo asfalta, vidio je da taj put ide prema glavnoj cesti i kako se ne bi blato nabacivalo na cestu, on je to asfaltirao - pojašnjavao je Šparavac, a usput i priznao da nema građevinsku dozvolu za vikendicu te da je i sam u Gradskom vijeću digao ruku da se zona gdje se nalazi ta njegova kuća proglasi građevinskom.

- To je naše obiteljsko imanje, nije još u građevinskoj zoni. Vijeće je donijelo odluku, ali se čeka Županija. U procesu sam dobivanja papira i to je sad takoreći gotovo. Ja sam i tražio na Gradskom vijeću da mi to uđe u građevinsko zemljište i da možemo graditi. Dosta toga nije ušlo u građevinsko, ne znam zašto nije, projekt je napravljen i čeka se potvrda - pojašnjavao je tada Šparavac.

Kada je riječ o toj ilegalnoj gradnji, sada će i inspekcija izaći na teren. Iz Državnog inspektorata su nas obavijestili da građevinska inspekcija dosad nije zaprimila niti jednu prijavu koja bi se odnosila na navedene katastarske čestice.

- Slijedom vašega upita koji smatramo i prijavom bit će obavljen inspekcijski nadzor, a tek nakon što se utvrde sve činjenice, bit ćemo u mogućnosti iznositi detalje - poručili su iz Državnog inspektorata.

Kutinskoga gradskog vijećnika Uredu europskog javnog tužitelja prijavila je i tamošnja zviždačica Adrijana Cvrtila, jer je riječ o projektu koji se sufinancira i europskim novcem, a iz komunalne tvrtke Moslavina d.o.o., koja je nositelj projekta, priopćili su da u sklopu projekta Aglomeracije Kutina u Kutinskoj Slatini nema asfaltiranja poljskog puta i da s time nemaju nikakve veze, kao što je to i našem tekstu konstatirano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:08