Građevinska inspekcija

IDS napada Vladu jer nije ranije prepoznala njihov prijedlog

Povaćavaju se ovlasti komunlanih redara oko sprečavanja ilegalne gradnje

Bespravna gradnja uzela je maha

 Goran Sebelic/Cropix

-Osam mjeseci je trebalo Vladi, odnosno parlamentarnoj većini da prepozna kako se IDS-ovim prijedlogom Zakona o građevinskoj inspekciji može zaustaviti bespravna gradnja. Naime, nakon što su vladajući u ožujku prošle godine bez suvislog obrazloženja odbili naš prijedlog, ovih je dana u e-savjetovanju Vlada uputila gotovo identičan prijedlog Zakona kojim se komunalnim redarima proširuje ovlast djelovanja po pitanju sprječavanja bespravnog građenja. Bude li ovaj Zakon usvojen, gradovi i općine će konačno dobiti važan alat u sprječavanju nastanka bespravne gradnje, komentirao je danas je predsjednik IDS-a Dalibor Paus novi prijedlog Zakona o građevinskoj inspekciji.

- Ovim je prijedlogom učinjen važan korak, no ostaje razočaranje što do toga nije došlo ranije. U tih 8 mjeseci učinjena je velika šteta u prostoru, jer se broj bespravno sagrađenih objekata samo u priobalju Hrvatske može mjeriti u tisućama, kazao je Paus.

Predsjednik IDS-a naglasio je da to nipošto ne znači da problem bespravne gradnje od danas odlazi u povijest. Zakon mora, prije svega, biti donesen, jer sama najava da je prijedlog u e-savjetovanju neće zaustaviti bespravne investitore.

- Zato apeliram na vladajuće da u što kraćem roku stave na dnevni red ovaj Prijedlog zakona. Svakim se danom situacija na terenu pogoršava i od velike je važnosti da ta tema bude stavljena na dnevni red već tijekom aktualne sjednice Sabora. U protivnom, postoji opasnost da te važne dopune Zakona o građevinskoj inspekciji uopće ne dođu na dnevni red u ovom sazivu Sabora. Ne bude li se hitno raspravljalo o tom prijedlogu, bit će jasno da je taj Prijedlog zakona upućen u proceduru samo u predizborne svrhe, bez ikakvih namjera da se njime riješi problem bespravne gradnje. Nedopustivo je kalkulirati ovom temom, posebice ako znamo koju devastaciju prostora ostavlja za sobom bespravna gradnja. Jedina računica kojom bi se trebali voditi vladajući jest da svakim danom zakašnjenja niče nekoliko bespravnih objekata koji će trajno narušiti sliku naše zemlje, zaključio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:45