PALA ODLUKA

Hajdaš Dončić prelomio: Kandidirat ću se za predsjednika SDP-a!; Grbin otkrio datum unutarstranačkih izbora

Želim da SDP bude prvi, a ne drugi!, izjavio je Hajdaš Dončić novinarima

Siniša Hajdaš Dončić

 Tomislav Kristo/Cropix

Potpredsjednik SDP-a, bivši zagorski župan i bivši ministar prometa, Siniša Hajdaš Dončić. prvi je, kako smo i najavljivali, objavio kandidaturu za novog predsjednika SDP-a. Najprije je to rekao na Predsjedništvu koje je bilo sazvano u ponedjeljak poslije podne, a čim je Predsjedništvo završilo vijest je objavio na društvenim mrežama.

- Na parlamentarnim izborima građani su mi dali veliku podršku i najveći broj preferencijalnih glasova, a lista SDP-a koju sam predvodio ostvarila je najbolji rezultat u Hrvatskoj - napisao je Hajdaš Dončić i objavio da će se kandidirati za šefa SDP-a.

- Želim da SDP bude prvi, a ne drugi! - izjavio je Hajdaš Dončić novinarima objašnjavajući razloge kandidature te opovrgnuo da se s bilo kime oko toga dogovarao, osim sa svojom obitelji.

Predsjedništvo je, nakon rasprave koja je trajala nešto više dva i pol sata, odlučilo kako će Glavnom odboru predložiti da se unutarstranački izbori održe 14. rujna.

Dio Predsjedništva je smatrao da izbore trebaju provesti što prije, i to već u srpnju, kako bi stranka s novim predsjednikom dočekala jesenje zasjedanje Sabora i izbore za predsjednika Republike. Drugi su tražili rujan smatrajući da svi kandidati trebaju imati dovoljno vremena za pripreme i kampanju, odnosno da obiđu članstvo.

Aktualni predsjednik Peđa Grbin također je, doznajemo, bio sklon ranijem datumu izbora, no presjekao je kada se počelo govoriti da se traže izbori u srpnju jer je već mimo Predsjedništva o tome postignut dogovor s Hajdaš Dončićem i tako je donesena konačna odluka da se izbori održe 14. rujna.

Glavni odbor SDP-a sastat će se 29. lipnja i to potvrditi.

image

Peđa Grbin

Josip Bandic/Cropix

Politička tajnica SDP-a, Mirela Ahmetović, prva je javno prigovorila ranim izborima i u ponedjeljak navečer na platformi X iznijela svoj stav.

- Izborni proces u SDP-u mora biti transparentan. Izbori u srcu ljetne sezone u neravnopravan položaj stavljaju članice i članove iz Primorja, Istre i Dalmacije. SDP je stranka koja se bori za ravnopravnost i demokraciju. Zašto ne izbori u rujnu? Čemu žurba dečki, gdje gori? - napisala je Ahmetović.

Sama još nije odlučila hoće li se ponovo kandidirati za predsjednicu SDP-a, no ako ne uđe u utrku za čelnu poziciju, izvjesno je da će se kandidirati za članicu Predsjedništva SDP-a.

Ambicije za neku od rukovodećih pozicija u stranci izrazio je i SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula.

- Nakon što razgovaram s kolegama, donijet ću odluku, ali sigurno ću se kandidirati za neku od dužnosti u SDP-u - rekao je Picula.

On je ujedno jedini potencijalni kandidat za predsjednika stranke koji se javno negativno odredio prema Zoranu Milanoviću i tome treba li mu SDP dati podršku na idućim predsjedničkim izborima.

- Ne bih ga podržao. On nikad nije izašao iz zone komfora, ali je SDP uveo u zonu rizika - kazao je.

Mirela Ahmetović također ne spada u "Milanovićeve ljude" u SDP-u i jedna je od rijetkih koja se znala ograditi od njegovih političkih stavova (vraćanje odličja Glavašu, prijem Švedske i Finske u NATO, genocid u Srebrenici..), ali je već izjavila da bi SDP trebao podržati njegovu kandidaturu za drugi predsjednički mandat.

U Milanovićev kadar ne spada ni gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević o kojemu se govorilo u kontekstu predsjednika stranke, ali ni gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić koji je također bio u kombinacijama za predsjednika SDP-a.

Po zadnjim informacijama iz SDP-a Jakšić se ipak neće kandidirati, ali ne treba isključiti da bi se on i gradonačelnik Varaždina, Neven Bosilj mogli natjecati za članove Predsjedništva.

Tim prije jer su SDP-ovci sa sjevera nezadovoljni činjenicom da izborne rezultate ne prate pozicije u stranci zbog čega se sve više smatraju zakinutima, posebno u odnosu na Dalmaciju gdje se SDP već dulje ne može pohvaliti dobrim rezultatima na izborima, ali su jednako, ako ne i više zastupljeni na vodećim pozicijama u stranci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 16:01