ZVECKANJE ORUŽJEM

Guardian: Retorika Mesića i Dodika podsjeća na ratove iz 90-ih

U autorskoj analizi, britanski Guardian u srijedu upozorava da su čelnici zemalja s prostora bivše Jugoslavije u posljednja dva dana razmijenili prijeteće riječi koje su podsjetile na ratove 1990-ih.

Nakon što je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u ponedjeljak izjavio kako bi oružjem spriječio mogući raspad BiH, oglasili su se čelnici Republike Srpske i Srbije. Predsjednik RS-a Milorad Dodik optužio je Mesića da je ratni huškač, piše list i podsjeća da je retorika zaoštrena u godini u kojoj bi se trebali održati izbori u BiH koje će vjerojatno nacionalisti sa svih strana pokušati iskoristiti za destabiliziranje zemlje.

Guardianov kolumnist ističe da je Dodik odlučan u najvećoj mogućoj mjeri zadržati nacionalno podijeljenu BiH i oduprijeti se međunarodnim naporima za stvaranje funkcionalnije države i uvođenju središnje vlasti, te da ga je hrvatski predsjednik na odlasku, Stjepan Mesić, optužio da pokušava obnoviti neuspjelu srpsku politiku od prije desetak godina čiji je cilj uspostava Velike Srbija.

Guardian tvrdi da Dodik vodi politički rat iscrpljivanja s međunarodnim snagama koje skoro 15 godina, od kraja rata, kontroliraju BiH, a svoju analizu završava navodeći Mesićevo upozorenje prema kojem je Dodik uvjeren da će se svijet umoriti od BiH i onda zakazati referendum o ostanku RS u BiH, kako bi konačno realizirao san o Velikoj Srbiji.

Na oštru hrvatsko - srpsku retoriku jučer je reagirao i bošnjački političar, sin Alije Izetbegovića, Bakir Izetbegović, koji je rekao kako njegova zemlja može spriječiti raspad i bez hrvatske intervencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 12:15