ZA CRKVENI POREZ

GRUBIŠIĆ ZA REVIZIJU UGOVORA S VATIKANOM 'Ako vjeronauk ne vrate u crkve, tražit ćemo referendum'

 Ante Čizmić / CROPIX

SPLIT - Nezavisni saborski zastupnik Ivan Grubišić pozvao je danas državne i crkvene vlasti da se "dogovore o reviziji ugovora sa Svetom stolicom", najavivši mogućnost organiziranja prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o tomu, ako se prethodno ne postigne dogovor.

„Ukoliko bi sve ostalo po starom, primjerice da se vjeronauk iz škola ne premjesti u crkve, onda bismo tražiti raspisivanje referenduma o reviziji Ugovora između Hrvatske i Svete stolice“ izjavio je Grubišić na konferenciji za novinare.

Tvrdi da su mu se javili pojedinci i udruge koji su spremni angažirati se za prikupljanje potpisa za održavanje takvog referenduma.

Također tvrdi kako želi da se uvede red u odnosima između Crkve i države i da nije riječ ni o kakvu njegovu osobnom revanšizmu.

„Žao mi je što ovo neki shvaćaju kao moj osobni revanš Crkvi radi sankcija koje imam. Ni govora, ja sam svećenik i na ovakav se način borim za dobro Crkve u narodu i da ona bude stvarno moralna vertikala“, istaknuo je.

Po Grubišićevom tumačenju, revizija sva četiri Ugovora, sklopljena između Republike Hrvatske u Svete Stolice, kao mogućnost predviđena je ukoliko se promjene prilike.

„Nakon potpisivanja tih ugovora u Hrvatskoj su se promijenile prilike, od predsjedničkog sustava došao je parlamentarni, a osim toga više od 360.000 je nezaposlenih, dug je veći od 50 milijardi eura, veliki je broj umirovljenika, a sada se govori da će biti upitna isplata plaća do 15. ili 20. u mjesecu jer nema novaca“, ustvrdio je Grubišić.

Po njegovim riječima, i biskup Mile Bogović rekao je kako ugovori nisu sveto pismo te ih se može mijenjati.

Grubišić je također citirao jednu od odredbi iz Ugovora sa Svetom stolicom, a koja se odnosi na ekonomske dužnosti države prema Crkvi: „U slučaju da jedna od visokih ugovornih strana bude smatrala da su se bitno promijenile prilike u kojima je sklopljen ovaj Ugovor tako da ga treba mijenjati, započet će odgovarajuće pregovore“.

Po Grubišićevim riječima, država iz proračuna godišnje Crkvi plaća oko milijardu kuna, a to je u situaciji kada Hrvatska postaje sve siromašnija veliki novac. Po njegovu mišljenju trebalo bi se uvesti crkveni porez koji bi se prikupljao od vjernika.

Pri tomu je Grubišić upitao: zašto bi Crkva uzimala porez od ateista ili agnostika?, dodavši da se u Njemačkoj Crkva financira porezom od vjernika.

Ponovivši više puta kako se zauzima za vraćanje vjeronauka iz školskih u crkvene prostore, Grubišić je naveo kako se po jednoj internetskoj anketi, na kojoj je sudjelovalo 3.460 građana, njih 88 posto izjasnilo za vraćanje vjeronauka u crkve, a 12 ih je posto za to da vjeronauk ostane u školama.

Nezavisni saborski zastupnik Ivan Grubišić također je ocijenio kako su mnogi neinformirani zato što misle da on ne smije nositi naziv „don“.

„Ja jesam suspendiran od nekih službi (crkvenih), ali nisam izbačen iz Crkve niti mi je uskraćeno da nosim naziv 'don' “, tvrdi Grubišić

Po njegovom tumačenju. „netko može primiti sve sakramente, a da ne bude kršćanin iako je religiozan“.

„Kršćanstvo traži duhovnost i življenje vrijednosti, zato sam ja više duhovan čovjek nego religiozan“, pojasnio je Grubišić.

Najavio je da će se sutra sastati s tajnikom incijative koja se zove Eudemokrati, i skupinom zastupnika u Europskom parlamentu iz Slovenije okupljenih u toj incijativi, koji od njega traže da se uključi u tu incijativu.

„Vrlo rado ću se uključiti u tu inicijativu ako se ona nazove Eurohumanisti i ukoliko budem nositelj liste te incijative na izborima za EU parlament 2014. godine ako se ta incijativa odluči sudjelovati na tim izborima“, kazao je Grubišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:30