I NIJE JEDINI...

SPORNA NAKNADA Iako nije oženjen niti ima djecu, don Grubišić stavio u džep 17.000 kuna za 'odvojeni život od obitelji'

Zagreb, 140612.Markov trg.Sabor.Nastavak sjednice sabora na kojem je Arsen Bauk iznio prijedlog.Na slici: Don Ivan Grubisic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Posljednjih dana na meti kritika našli su se saborski zastupnici koju su odlučili iskoristiti prvo na naknadu za smještaj od 3000 kuna na koju imaju pravo ukoliko žive više od 50 kilometara, no ima tu još spornih naknada, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, ima i onih koji žive na državnoj plaći, u imovinskoj su kartici naveli kako žive kao samci i nemaju djece, a ipak uzimaju naknadu - za odvojeni život od obitelji.

Među onima koji su uzimali ovu naknadu, a u imovinskoj kartici su naveli kako žive kao samci i nemaju djece, su neovisni zastupnik don Ivan Grubišić, SDP-ov zastupnik Saša Đujić te SDP-ovka Dragica Zgrebec. Iako takvo ponašanje nije protuzakonito, jer je riječ o širokom tumačenju i korištenju prava, svaki od njih strpao je u džep dodatnih 17.000 kuna.

Grubišić je u 2014. uredno podigao 11 tisuća kuna te u prvoj polovini 2015. još 6 tisuća upravo na ime odvojenog života od obitelji, što istodobno očito nije palo na pamet također neoženjenom dubrovačkom HDZ-ovcu Frani Matušiću.

Naknadu za odvojeni život je u prošlom mandatu uredno uzimala i mlada nada SDP-a, 34-godišnji Saša Đujić, iako je on neoženjen i bez djece. Đujić je tako preklani podebljao svoja godišnja primanja sa 10.935 kuna te sa još 6000 kuna u prvom polugodištu 2015. godine.

Naknadu za odvojeni život uzimala je i SDP-ovka Dragica Zgrebec (10.738 kuna u 2014. i 6 tisuća kuna u prvih pola lanjske godine), neudana i bez djece, kako je navela u svojoj imovinskoj kartici. Njihov stranački kolega Hrvoje Nekić, iako u braku i ima djece, nije koristio pravo na naknadu za odvojeni život od obitelji.

Samo na ime naknada za tzv. odvojeni život (1000 kuna mjesečno) Sabor je u prvih šest mjeseci prošle godine isplatio zastupnicima 565.018 kuna.

Ovo, dakle, otvara pitanje tumačenja sadržaja formulacije 'odvojenog života od obitelji', koje je u praksi prepušteno savjesti samih zastupnika, jer je očito da tu naknadu nisu uzimali neki oženjeni zastupnici, koji usto imaju i djecu, a koristili su je neki kojima u zreloj dobi očito preteško pada odvojenost od mame i tate, piše Slobodna Dalmacija.

Preostaje nam vidjeti hoće li aktualna Vlada, pogotovo Most koji je to najavljivao u svojoj predizbornoj kampanji, stati na kraj ovakvom sramotnom ponašanju nekih saborskih zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:06