REAKCIJE OPORBE

Grmoja: ‘Samo je jedan razlog zašto je izabran Anušić. Ali ne, Plenkoviću ovaj manevar neće proći‘

Premijer vjeruje da će Anušić u parlamentu biti potvrđen već u četvrtak

Ivan Anušić, Andrej Plenković, Nataša Tramišak

 Vlado Kos/Cropix

Premijer Andrej Plenković Hrvatskom saboru će predložiti Ivana Anušića za potpredsjednika Vlade i ministra obrane. Premijer smatra da će aktualni župan Osječko-baranjske županije,tu dužnost obavljati vrlo kvalitetno, a vjeruje da će u parlamentu biti potvrđen već u četvrtak.

Anušića bi na mjestu župana, rekao je Plenković, trebao zamijeniti jedan od njegovh sadašnjih zamjenika - Mato Lukić.

Anušić je i potpredsjednik HDZ-a, a Plenković je na konferenciji za novinare u Banskim dvorima na kojoj je izvijestio o svojoj odluci istaknuo da je Anušić dobio konsenzualnu podršku članova stranke te parlamentarne većine.

Kakve su prve reakcije na Plenkovićev prijedlog upitali smo neke od oporbenih saborskih zastupnika.

Franko Vidović (Socijaldemokrati), predsjednik saborskog Odbora za obranu:

"Nisam ni zadovoljan, ni nezadovoljan. Nije tajna da bi državni tajnik Zdravko Jakop bio moj izbor. No, nemam prigovora ni na Ivana Anušića, bio je dragovoljac Domovinskog rata, načelnik općine u dva mandata, osječko-baranjski je župan i stranački čovjek. Mislim da je Plenković ovim izborom riješio problem Slavonije i eliminirao mogućeg suparnika. Anušić je novi i treba mu dati sto dana mira. U meni će imati suradnika, ali i kritičara kad su u pitanju interesi RH."

Nikola Grmoja (Most):

"Ova velika pomirba unutar HDZ-a samo je znak da HDZ na terenu stoji puno lošije nego u fabriciranim, namještenim anketama i da se Plenković pokušava spasiti od izvjesnog poraza u Slavoniji. Što se tiče Anušića, to mu je loš potez jer je vezao svoju sudbinu uz Plenkovićevu Vladu na odlasku. Ovo je isto tako i znak slabljenja Plenkovića unutar HDZ-a jer, sjetimo se, riješio se ministrice Nataše Tramišak koja je bila povezana s Anušićem, da bi sada Anušića predložio za potpredsjednika Vlade i ministra obrane. Dakle, slabljenje Plenkovića koji sada mora povlačiti poteze koji bi trebali jačati njegov položaj u stranci i spasiti HDZ od gubitka izbora, a zapravo ga slabe. Uvjeren sam da im ovaj manevar neće pomoći."

Siniša Hajdaš Dončić (SDP), predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost:

"Nemam komentara. To je pravo premijera Plenkovića koji ima većinu da izabere čovjeka za kojeg misli da mu je u ovom trenutku koristan."

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti):

"Plenković pokušava izborom Anušića smiriti bunt u Slavoniji nakon što je katastrofalnom politikom i mjerama ministrice poljoprivrede Slavonija došla na koljena, a Slavonci su jako nezadovoljni. Ovo je premijerov pokušaj da sačuva rejting HDZ-a u Slavoniji. Anušić ima malo vremena pred sobom, samo šest mjeseci. Vjerujem da će imati bolje rezultate od svog prethodnika Banožića."

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk prijedlog imenovanja Anušića vidi kao unutarstranačko „peglanje” odnosno uspostavljanje neke unutarstranačke ravnoteže.

Očekivao sam civila i političku osobu i to se dogodilo, izjavio je Bauk.

„S obzirom da je Anušić znao iskazivati stavove koji su nekada bili drugačiji od stavova premijera, što se tiče odnosa prema vrhovnom zapovjedniku i bespogovornog slušanja predsjednika Vlade povući ću se pola koraka unatrag”, rekao je .

Poručio je i kako će Anušić sada morati preispitati svoju izjavu iz 2021. da je Miloradu Pupovcu istekao rok trajanja, jer bez njihovih glasova (SDSS-a) ne bi mogao biti ministar.

Osvrnuo se i na imenovanje Anušića kao potpredsjednika Vlade.

„Sada imamo šest potpredsjednika Vlade, možda da se razmisli o povećanju za još dva pa da ih onda bude osam jer šest je jednako neefikasno kao i osam”, kazao je Bauk.

Ivan Penava (Domovinski pokret) smatra da je imenovanje osječko-baranjskog župana Anušića na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane poraz Plenkovićeve politike upravljanja HDZ-om.

„Plenkovićevo dosadašnje koaliranje s SDSS-om koštalo ga je desnog krila unutar HDZ-a. Stoga je primoran na kozmetičke izmjene ne bi li stvorio dojam kako je HDZ domoljubna i nacionalna opcija, a svemu tome ne doprinosi ni činjenica kako Domovinski pokreti kontinuirano raste iz mjeseca u mjesec”, poručio je.

„O svemu najbolje govori i apsurd kako je na Banožićevo mjesto postavljen čovjek s kojim je Banožić bio u direktnom sukobu radi različitih stajališta”, dodaje Penava.

Sandra Benčić u izjavi za medije upozorila je i kako cijelu situaciju prate još neki problemi: to što je Mario Banožić razriješen na način da je to samostalno, bez ostatka Vlade i bez sjednice Vlade, a i bez odluke saborske većine odlučio sam premijer Plenković.

„Za Vladu i sve njene članove glasa Hrvatski sabor, a tako bi trebalo biti i kod razrješenja, osim u slučaju kada ministar sam da ostavku, tada je predsjednik Vlade može sam prihvatiti. Prema našem tumačenju i Ustava i Zakona o Vladi, predsjednik Vlade ne može sam razriješiti ministra”, smatra Benčić.

Drugim velikim problemom smatra to što još uvijek nema toksikološkog nalaza za Banožića što je čudno jer pacijenti kada se zaprime mora im se napraviti toksikološki nalaz, i zbog njihova liječenja.

„Sigurni smo da je neki toksikološki nalaz napravljen odmah, ali o njemu se ne komunicira u javnosti. Ono što je najgore jest da je policija napravila kvalifikaciju kaznenog djela i podnijela kaznenu prijavu bez toksikološkog nalaza, o kojemu itekako može ovisiti kvalifikacija tog kaznenog djela i zapriječeni minimum”, kazala je Benčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 23:54