PRIJEDLOG ZAKONA

Gradonačelnik Ogulina odbio planinariti u znak protesta protiv centralizacije države

I evo, potezom pera, sad će upravljanje planinarskim domom preuzeti Karlovačka županija, upozorio je Dalibor Domitrović

Dalibor Domitrović

 Srdjan Vrancic/CROPIX

Dalibor Domitrović (SDP), gradonačelnik Ogulina, odbio je u četvrtak planinariti na Klek u sklopu Europskog tjedna mobilnosti nakon saznanja da bi, po prijedlogu Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH, planinarski dom mogao prijeći u županijsko vlasništvo.

Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima Karlovačke županije "Natura viva", koja je organizirala uspon, ispričao se te izrazio oštro negodovanje i razočaranje prijedlogom zakona.

"Ogulin je kolijevka planinarstva. Iduće godine slavimo 150 godina ogulinskog planinarstva, a proslava je planirana na Kleku. Već 30 godina sam član planinarskog društva i dugi niz godina pomažem i radim s članovima planinarskog društva na uređenju i održavanju našeg doma. To je dom koji su gradili naši građani, naši planinari... I evo, potezom pera, sad će upravljanje domom preuzeti Karlovačka županija", rekao je Domitrović.

Dodao je i da se Gradu Ogulinu iduće godine "oduzima" upravljanje tvrtkom "Vodovod i kanalizacija", da će upravljanje bolnicama preuzeti država, da se domovi zdravlja centraliziraju, pa će se tako i ogulinskim upravljati iz Karlovca, da je prije nekoliko godina ukinut sud u Ogulinu i da se "uopće država centralizira", što će, kaže, "u konačnici rezultirati gradovima bez institucija i bez ikakvih upravljačkih ovlasti".

Pozvao je županijsku vlast gdje HDZ ima većinu, ali i HDZ u ogulinskoj gradskoj oporbi, da reagiraju na takav prijedlog zakona i da "zaštite građane od daljnje centralizacije" uz koju, rekao je, "neminovno ide srozavanje standarda života i usluga prema građanima".

Ustvrdio je također da je poreznom reformom iz 2021. država "oduzela" Gradu Ogulinu dva i pol milijuna kuna prihoda.

"Nova porezna reforma će nam, ukidanjem prireza i povećanjem cenzusa o neoporezivom dijelu osobnog dohotka, uzeti još toliko. Sve spomenuto za posljedicu će imati da će od našeg grada napraviti selo", upozorio je Domitrović, predsjednik SDP-a u Karlovačkoj županiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 00:52