EVO O ČEMU SE RADI

Građani razočarani jer im bankomati izbacuju ‘stare‘ novčanice eura: ‘Pa gdje su hrvatske!?‘

Na ‘svoje‘ eurokovanice ima pravo svaka zemlja članica, pa je tako i Hrvatska u tom dijelu pridonijela optjecaju novca u eurozoni

Ilustracija

 Russ Rohde/Imagesource/Profimedia/Russ Rohde/imagesource/profimedia

Dio građana razočarao se nakon što su prilikom podizanja eura na bankomatu dobili staru “zgužvanu” novčanicu eura, izrađenu još prije dvadeset godina - jer su očekivali novu hrvatsku euronovčanicu. No, poanta je u tome da hrvatske euronovčanice – ne postoje, piše Novi list.

Hrvatska je u Hrvatskoj kovnici novca iskovala hrvatske eurokovanice, s već poznatim nacionalnim obilježjima, i njih su građani mogli primjerice kupiti i u početnim paketima, što su mnogi i činili.

Na ‘svoje‘ eurokovanice ima pravo svaka zemlja članica, pa je tako i Hrvatska u tom dijelu pridonijela optjecaju novca u eurozoni.

No, o hrvatskim euronovčanicama nikad nije bilo riječi. Novčanice eura su uvijek iste, one koje je izdavala i izdaje Europska središnja banka, na njima je potpis isključivo guvernera ECB-a.

Sada su te novčanice naše, mi smo ih zapravo “uvezli” i koristimo kao svoj novac, pri čemu se ne tiskaju kod nas, niti su one ikako nacionalno obilježene.

Eurokovanice pak s hrvatskom nacionalnom stranom, iskovane su u Hrvatskoj kovnici novca, a sastoje se od osam različitih apoena: 1 cent, 2 centa, 5, 10, 20 i 50 centa te 1 euro i 2 eura.

Njih je do sada otkovano oko 405 milijuna komada i nalaze se i u svim početnim paketima eurokovanica za potrošače i poslovne subjekte.

Dodatno je za potrebe predopskrbe nabavljeno i 181 milijun komada eurokovanica iz dvije države članice europodručja. Bitno je napomenuti kako se od 1. siječnja 2023. može u Republici Hrvatskoj jednako valjano plaćati i sa svim eurokovanicama koje su izdale druge zemlje članice europodručja, isto kao što se i s eurokovanicama s hrvatskom nacionalnom stranom može plaćati u svim drugim članicama europodručja.

Znači da već od 1. siječnja sva prodajna mjesta u Republici Hrvatskoj mogu zaprimiti eurokovanice s nacionalom stranom bilo koje od 24 zemlje kojima je euro službena valuta, a samim time mogu i uzvraćati ostatak novaca također u tim kovanicama, prenosi Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:06