TOP 5 PITANJA I ODGOVORA

Krucijalni eurovodič za građane: Potrošači tijekom cijele 2023. godine mogu mijenjati svoje kune u eure

Svpjim računima i karticama potrošači će se moći koristiti kao i do sada

m-zaba

 Ratko Mavar/

Što će se s prvim danom siječnja i uvođenjem eura događati s računima građana u bankama, kreditima u kunama i aurima, koje novčanice eura ćemo moći podizati na bankomatima? Važno je znati i da je dovoljno dugačak rok za konverziju kuna u eure, prvo u bankama, Fini i Hrvatskoj pošti, a zatim i u Hrvatskoj narodnoj banci. Donosimo odgovore na najvažnija pitanja o tome kako će uvođenje eura utjecati na osobne financije građana

1. Kako besplatno konvertirati kune u eure?

Tijekom cijele 2023. godine najjednostavniji način za konverziju kuna u eure je položiti kune na svoj tekući račun ili žiroračun u banci te će one biti konvertirane u euro prema fiksnom tečaju konverzije 1 euro = 7,53450 kuna. Građani koji žele na šalteru odmah zamijeniti kune u euro, to mogu učiniti od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. u svim bankama, Fini i Hrvatskoj pošti. U jednoj transakciji moguće je besplatno zamijeniti 100 novčanica i 100 kovanica kuna u eure po fiksnom tečaju konverzije. Ako je broj novčanica veći od postavljenog ograničenja, moguća je naplata naknade ovisno o odluci pojedine institucije.

2. Što ako ne zamijenim kune u eure do kraja 2023.?

Od 1. siječnja 2024. Hrvatska narodna banka besplatno će mijenjati gotov novac kune u eure uz primjenu fiksnog tečaja konverzije, i to: novčanice kune bez vremenskog ograničenja, a kovanice kune u roku od tri godine od uvođenja eura (do 1. siječnja 2026.).

3. Što se događa s osobnim računima i karticama?

Svim svojim računima i karticama potrošači će se moći koristiti kao i do sada. Kunski tekući i žiroračuni 1. siječnja 2023. automatski će postati eurski. Primanja u eurima potrošači će primati na isti račun na koji su kao i do sada primali. Ako potrošač ima više računa, moći će besplatno zatvoriti račune koje više ne želi koristiti do 30. lipnja 2023. Jedinstveni broj transakcijskog računa IBAN ostaje isti za sve račune. Sve debitne i kreditne kartice, kao i njihovi PIN-ovi, ostaju isti - nije ih potrebno mijenjati.

4. Što se događa s kreditima?

Krediti u kunama postaju krediti u eurima i preračunat će se automatski u eure prema fiksnom tečaju konverzije i bez naknade. Postojeći ugovori o kreditima neće se mijenjati. Za kredite uz promjenjivu kamatnu stopu koja je vezana uz Nacionalnu referentnu stopu (NRS) za kunu na dan konverzije ona će biti zamijenjena Nacionalnom referentnom stopom (NRS) za euro, što neće prouzročiti povećanje kamatne stope.

5. Na kojim je bankomatima moguće podići eure od 1. siječnja 2023.?

Od 1. siječnja eure će biti moguće podići na 2700 bankomata, a najkasnije od 15. siječnja na svih 4000 bankomata u Hrvatskoj. Sve do 15. siječnja neće se naplaćivati naknada za podizanje gotovine debitnim karticama na bankomatima drugih banaka. Bankomati će do 1.travnja, u skladu s odlukom HNB-a, isplaćivati u većini slučajeva novčanice od 10 i 20 eura u cilju opskrbljivanja građana sitnijim novcem u početnoj fazi korištenja nove valute. Dodatno, bankomati koji imaju potrebne tehničke mogućnosti isplaćivat će i novčanice od 50 eura, uz uvjet da se za isplate do visine manje ili jednake 100 eura uvijek isplaćuju apoeni od 10 i 20 eura. Nakon 1. travnja bankomati će postupno početi isplaćivati i druge apoene, ovisno o procjeni i poslovnoj politici pojedine banke. Dnevni limiti za podizanje novca bit će preračunati u iznose u eurima na istim ili sličnim razinama kao i dosad. Minimalni iznos transakcije za isplatu kod većine banaka će biti 10 eura, a ponuđeni predefinirani iznosi na ekranu bankomata će ovisiti o poslovnoj politici svake banke te će također biti na sličnim razinama kao i dosad.

image

Zaba, bankomat

Ratko Mavar/

Sadržaj nastao u suradnji sa Zagrebačkom bankom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 19:18