PRVI SUKOB S PREDSJEDNICOM

GRABAR-KITAROVIĆ: Dolazim u Trogir otvoriti radove na mostu; HAJDAŠ-DONČIĆ: Nema šanse!

Budimo jedinstveni barem oko stvari koje nam svima donose dobro - moli gradonačelnik Trogira

Kada je 6. veljače u prostorijama Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji mosta Trogir-otok Čiovo, trogirskom gradonačelniku Anti Stipčiću nije bilo omogućeno obraćanje predstavnicima medija, pa je to učinio ispred zgrade Ministarstva.

I očito zapamtio.

Prilika za svojevrstan uzvrat se brzo ukazala, jer je Stipčić nakon odlaska na inauguraciju Kolinde Grabar-Kitarović najavio kako će pozvati predsjednicu “da uveliča svečanost početka radova na mostu i postavi kamen temeljac budućeg mosta”, piše Slobodna Dalmacija.

Izjava na izjavu

Predsjednica Republike je na to za Slobodnu jučer kratko izjavila: “Rado ću doći!”. No, time ova priča još nije iz daleka zaključena.

Naime, u Ministarstvu nisu ni najmanje oduševljeni time da gradonačelnik Trogira (nije nebitno naglasiti da ministar i gradonačelnik nisu, je li, u istoj stranci) odlučuje o uzvanicima i vrsti svečanosti, što očito doživljavaju i kao preuzimanje zasluga za dugo iščekivani projekt.

“Obilazak radova na gradnji novog mosta organizirat će Hrvatske ceste i Ministarstvo prometa, u što se uključuje i Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, budući je gradnja novog mosta projekt s kojim će se aplicirati prema fondovima EU.

Gradnja novog mosta je projekt nacionalne razine i nositelji projekta će organizirati događanja vezana uz taj projekt, kao što smo organizirali i javno potpisivanje ugovora sa na natječaju izabranim izvođačem radova”, poručili su nam iz Ministarstva. Naglašavaju da će biti pozvani “i predstavnici lokalne uprave i samouprave”, dakle, i gradonačelnik Stipčić, a “pokušaje politizacije, pa tako i pokušaje svojatanja projekta” ne žele komentirati, jer to drže “bespredmetnim”.

Sam ministar Siniša Hajdaš Dončić je na to dodao, čisto da ne bi bilo zabune: “Radovi su već počeli upravo zahvaljujući činjenici da je ova Vlada omogućila sufinanciranje iz fondova EU i zaslužna je za početak realizacije investicije. Ova Vlada ne postavlja kamene temeljce, pa da se potom godinama ne krene u gradnju, kao što je to radila prethodna Vlada”.

Mjerenja su počela

Ipak, za nadati se je kako dogovori o protokolu svečanog otvaranja radova (“Viadukt” je u ponedjeljak, 16. veljače, bez velike pompe počeo s tehničkim mjerenjima i pripremama za gradnju) ipak neće trajati koliko i iščekivanje same gradnje.

Naime, gradonačelnik Stipčić nam je jučer, što pod dojmom koncilijantnih poruka prve predsjednice, možda i pod utjecajem viroze popraćene visokom temperaturom zbog koje se, kaže, “jedva vratio s inauguracije”, pojasnio da mu nije do daljnjeg zaoštravanja situacije oko same svečanosti, kad dođe vrijeme za takvo što.

- Naravno da su Hrvatske ceste investitor projekta i da je Ministarstvo iznad njih. Ne želim im oduzimati ingerencije. Ako je protokol njihov, evo, ja im predlažem da pozovu koga god žele, ali im predlažem i da to učinimo u duhu zajedništva te da i time pokažemo da je dosta podjela u Hrvatskoj, o čemu je u nedjelju govorila i predsjednica Grabar-Kitarović - veli Stipčić.

Stipčić ističe da je važnost projekta za Trogirane i stanovnike Čiova ispred svega, kao i da nema ništa protiv toga da, osim predsjednice, otvaranje radova uveličaju “i ministar prometa, i premijer, ako treba i predsjednik Hrvatskog sabora”, prenosi Slobodna Dalmacija

- Budimo jedinstveni barem oko stvari koje nam svima donose dobro i nove projekte, evo, ja kao “najmanji” u ovoj priči pružam ruku “većima” - kaže Stipčić.

Pa sad recite da mostovi ne spajaju ljude...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 03:45