MINISTAR NAJAVLJUJE

Fuchs: Datum početka nove školske godine neće utjecati na turističku sezonu

"Da li je to drugi ili peti, ja mislim da to neće previše utjecati na turističku sezonu"

Radovan Fuchs

 Goran Mehkek/Cropix

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs ustvrdio je u četvrtak da datum početka nove školske godine, bio on 2. rujna, kako je predviđeno novim nacrtom Odluke ili neki kasniji datum neće previše utjecati na turističku sezonu, a što su prigovori koji dolaze iz pretežno obalnih županija.

"Da li je to drugi ili peti, ja mislim da to neće previše utjecati na turističku sezonu", komentirao je ministar nakon sjednice Vlade nezadovoljstva datumom početka nove školske godine 2024./2025.

Rekao je da je isti argument da se pomakne početak školske godine već poznat od ranije, kada je bio prvi put bio ministar, podsjetivši da je tada donesena odluka da se može pomicati početak školske godine na županijskoj razini, ali taj dio koji se pomakne mora se uzeti od nekih kasnijih praznika.

"Mislili smo da će doći do određenih pomaka, međutim nije došlo. Svi su ostali onako kako je bilo uređeno jer se unutar samih županija pojedine škole nisu mogle dogovoriti", naglasio je Fuchs.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je u javno savjetovanje nacrt Odluke o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025, prema kojem bi nastava trebala početi 2. rujna 2024., a završiti 18. lipnja 2025., odnosno za učenike završnih razreda srednje škole 23. svibnja 2025.

Prvo polugodište trajat će od 2. rujna do 20. prosinca, a drugo od 7. siječnja do 18. lipnja.

Jesenski odmor za učenike bit će 31. listopada, a nastava će početi 4. studenoga,

Prvi dio zimskoga odmora za učenike počinje 23. prosinca i traje do 3. siječnja, s tim da nastava počinje 7. siječnja, dok drugi dio zimskoga odmora za učenike počinje 24. veljače i završava 28. veljače, s tim da nastava počinje 3. ožujka 2025. godine.

Proljetni odmor za učenike bit će od 17. do 25. travnja, a nastava će početi 28. travnja.

Ljetni odmor počinje 19. lipnja, osim za učenike koji polažu predmetni, razredni, dopunski ili razlikovni ispit, koji imaju dopunski nastavni rad, završni rad ili ispite državne mature, za učenike u programima čiji se veći dio izvodi u obliku praktične nastave i vježbi, kao i za učenike koji u to vrijeme imaju stručnu praksu, što se utvrđuje godišnjim planom i programom rada škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 16:58