NAŠLI FORMULU OPSTANKA

Nekoliko dana nakon što smo objavili da propada Radmanov institut, našlo se rješenje: Ovo je plan

700 tisuća eura će spasiti MedILS

MedILS

 /Cropix

Svega nekoliko dana nakon što je Jutarnji list objavio da je splitski istraživački institut Miroslava Radmana pred stečajem, iz Vlade stiže spasonosno rješenje. Vlada im je u četvrtak iz proračuna Ministarstva znanosti i obrazovanja odlučila dati 700 tisuća eura te je donesena odluka da se Mediteranski institut za istraživanje života pripoji Sveučilištu u Splitu, što bi se trebalo realizirati za šest mjeseci.

"Ovo je najbolja moguća odluka za Institut, i za Sveučilište, i za Split, koji ostaje središte razvoja i ulaganja u znanost, kao i za mlade znanstvenike koji se mogu razvijati u okviru rada Sveučilišta i MedILS-a", prve su reakcije rektora Sveučilišta Dragana Ljutića, koji nam je nekidan otkrio da se za pripajanje Instituta zalaže već posljednjih pet godina.

No za takav korak bilo je potrebno da MedILS dođe na rub stečaja. Kako smo pisali, na poslovnim tražilicama je, naime, vidljivo da je račun Mediteranskog instituta za istraživanje života blokiran još od studenog 2023. godine. Prema posljednjem dostupnom financijskom izvješću, za 2022. godinu, MedILS je ostvario ukupni godišnji prihod u iznosu od 910,2 tisuće eura i ostvario gubitak u poslovanju u iznosu od 354,7 tisuća eura. U toj su godini imali 24 zaposlenika, što je šest manje nego ih je bilo zaposleno u 2021. godini. Njihova prosječna neto plaća u 2022. godini iznosila je 1484 eura. Dug je u međuvremenu premašio 400 tisuća eura, rekli su nam naši izvori, i ovih 700 tisuća eura trebalo bi pokriti upravo dugovanja i troškove poslovanja sve dok se MedILS ne priključi Sveučilištu. Kako je poznato, Mediteranski institut i Sveučilište u Splitu surađuju od ranije, a službeno su to i utvrdili u studenom 2020. godine, kad su potpisali Sporazum kojim se definiraju načela dugoročne suradnje na područjima od zajedničkog interesa.

Na to je na sjednici Vlade podsjetio i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, istaknuvši da je MedILS ostvario suradnju s vodećim znanstveno-istraživačkim institucijama s područja prirodnih znanosti te do sada održao više od 300 događanja.

image

Radovan Fuchs

Ranko Suvar/Cropix

"Sveučilište u Splitu i MedILS potpisali su 2020. godine sporazum o suradnji, a kao nastavak te suradnje sada su izrazili namjeru za provedbu postupka pripojenja MedILS-a Sveučilištu u Splitu radi povećanja znanstvene produktivnosti, interdisciplinarnosti i međunarodne prepoznatljivosti", objasnio je ministar Fuchs.

Ljutić nam je potvrdio da već postoji hodogram pripajanja te je uvjeren da će se procedura provesti i prije utvrđenog roka od šest mjeseci. Ustanova će zadržati sadašnji naziv, a posao će zadržati i većina zaposlenika MedILS-a, koji postaju zaposlenici Sveučilišta, no Ljutić ističe da u tu kvotu vjerojatno neće ući administrativno osoblje koje bi se poklapalo s radnicima na Sveučilištu. Budući da je stariji od 70 godina, Miroslav Radman više neće moći dobiti ugovor o radu, no ostaje na mjestu savjetnika preko ugovora o djelu, kaže nam Ljutić.

"Miroslav Radman je kao suosnivač Instituta duboko uključen u njegov rad, a nama su na takvim projektima bitni ljudi koji imaju mrežu kontakata i poznaju rad, tako da će nam biti drago da Radman ostane na mjestu savjetnika", zaključio je Ljutić.

Miroslav Radman do zaključenja članka nije bio dostupan komentirati nam novosti, no nekidan nam je pojasnio kako se zalaže za pripajanje Instituta Sveučilištu.

image

Miroslav Radman

Josko Supic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 16:59