SLUČAJ JOSIPA PERKOVIĆA

FOTO: TAJNA ODREDA SMRTI Ovo je zadnji agent Udbe kojeg Nijemci traže zbog atentata

Dokumentarac o najdužoj seriji ubojstava u poslijeratnoj Njemačkoj, Udbini agenti likvidirali su najmanje 29 hrvatskih emigranata na njemačkom tlu, emitirat će se uoči početka suđenja bivšim šefovima Službe državne sigurnosti SFRJ Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću

Ubojstvo u Titovo ime - tajna odreda smrti u Njemačkoj naslov je 45-minutnog dokumentarnog filma o seriji ubojstava u režiji jugoslavenske tajne službe protiv političkih neistomišljenika - hrvatskih emigranata na njemačkom teritoriju, koji će se uskoro emitirati na 1. programu njemačke državne televizije, a potom i na Bavarskoj televiziji i Deutsche Welleu.

Dokumentarac o najdužoj seriji ubojstava u poslijeratnoj Njemačkoj, Udbini agenti likvidirali su najmanje 29 hrvatskih emigranata na njemačkom tlu, emitirat će se uoči početka suđenja bivšim šefovima Službe državne sigurnosti SFRJ Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, koje počinje 17. listopada ove godine na Vrhovnom zemaljskom sudu u Münchenu.

Nit vodilja ovog dokumentarca je likvidacija Đure Zagajskog u rano proljeće 1983. te potraga za istinom njegova sina Roberta. Kroz ubojstvo Zagajskog i nastojanja njegova sina da otkrije zašto je ubijen te tko je stajao iza likvidacije autori filma, novinari BR-a Philipp Grüll i DW-a Frank Hofmann, pokušali su njemačkoj javnosti ukazati na nevjerojatan niz ubojstava koji se događao u njihovu okruženju, a koji je desetljećima ipak ostao u sjeni.

- Iako se radi o ubojstvima velikog broja ljudi, njemačka javnost uglavnom nije upoznata s tom temom. Ljudi i danas ostaju zatečeni, s nevjericom pitaju gdje se to događalo. Stoga je naš primarni cilj bio upoznati javnost s tim zločinima - izjavio je za Jutarnji list Philipp Grüll.

U filmu prvi put bivši članovi njemačke vlade, ministar unutarnjih poslova Gerhart Baum i državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Klaus von Dohnanyi, javno priznaju da je Bonn još od kraja 70-ih godina bio potpuno svjestan da je Udba na tlu Njemačke počinila brojna ubojstva, ali da se s tim nije izlazilo u javnost kako se ne bi naljutilo jugoslavenski državni vrh, strateškog partnera tijekom hladnog rata. Njemački novinari potrudili su se pronaći dosad neobjavljene dokumente, obići razne lokacije u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Srbiji, te razgovarati s nizom aktera i šefova nekadašnje jugoslavenske tajne službe.

- Razgovarali smo s Božidarom Spasićem u Beogradu i Josipom Perkovićem u Zagrebu. U BiH smo pronašli i snimili Ivana Lasića za kojim su njemačke vlasti raspisale tjeralicu. Zajedno s Robertom Zagajskim bili smo kod prijašnjeg agenta Udbe koji danas živi u bavarskom Fürthu te smo ga suočili s dokumentima iz kojih proizlazi da je špijunirao njegova oca - naveo je Grüll ustupivši nam najzanimljivije izjave tog Udbina doušnika.

- Nije ubijen nitko nedužan - izjavio je pred kamerama njemačke ekipe, pri čemu je dao i posve kontradiktorne izjave o tome je li poznavao Zagajskog. Bivši doušnik potvrdio je da je radio za razne tajne službe, jugoslavenske, njemačke, te je istaknuo da se nema čega sramiti i da je ponosan na to.

Prema medijskim napisima, radi se o Milanu Doriću Hamziju, koji je na meti austrijskih vlasti zbog ubojstva Nikice Martinovića u Klagenfurtu, dok je u njemačkoj špijunirao Đuru Zagajskog, ali navodno i Đurekovića te Luku Kraljevića koji je preživio više pokušaja atentata. Iz dokumentacije proizlazi da je Dorić neposredno prije ubojstva Zagajskog intenzivno prikupljao podatke o njemu, kao i da je bio opskrbljen s više komada oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:57