KORUPCIJA I MITO NA MEDICINSKOM FAKULTETU

FOTO 'Sad znamo otkud tajnici referade skupi kabriolet!'

Zbog prodaje ispita na zagrebačkome Medicinskom fakultetu, sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda odredio je pritvor za petero osumnjičenika. USKOK je pokrenuo istragu protiv 12 osoba, a ostali osumnjičenici branit će se sa slobode
 Ranko Šuvar, Goran Mehkek/CROPIX

NOVO 18:43 Pusti su bili hodnici Zavoda za anatomiju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Ured dr. sc. Zlatka Kelovića s Katedre za anatomiju i fiziologiju zaključan je, ali ne i zapečaćen. U zgradi tek pokoji student Zdravstvenog veleučilišta čeka predavanje. Penjemo se do zadnjeg kata zgrade gdje je kabinet I. Š., asistenta koji je također uhićen. I njegov je ured zaključan.

Kolega s katedre sjedi sam u sobi do, ali ne želi ništa komentirati, kao i drugi profesori. Spuštamo se do centralne zgrade fakulteta na Šalati. Profesori odjeveni u bijele kute stoje po strani, stalno nešto šapću, listaju dnevne novine s naslovnicama o uhićenju njihovih kolega, ali kad ih priupitate nešto o korupciji na fakultetu - muk. Vidi se da su potreseni zbog skandala, ali novinare izbjegavaju. Zato su studenti ipak razgovorljiviji. Najteže im pada činjenica da se neki teškom mukom školuju i pošteno polažu ispite, dok drugi plaćaju za prolaz. I to iz anatomije, predmeta koji je temelj medicine.

- Takve će osobe poslije liječiti ljude. Strašno - komentiraju. Većinu uhićenja nisu iznenadila. Kažu da se već dugi niz godina zna da profesor Kelović prodaje ispite.

- Bila sam kod njega na usmenom i pitao me čime se bave moji roditelji. Odbila sam odgovoriti i zbog toga sam tražila da me netko drugi ispituje - priča studentica četvrte godine koja tvrdi da nije Kelović jedini za kojeg se sumnja da prima mito.

Druga studentica čak i zna nekoliko osoba koje su se javno hvalile da su kupile ispit kod Kelovića koji je, kako neslužbeno doznajemo, 2003. bio suspendiran zbog sumnji da je primao mito.

- Znam ljude koji su kod njega kupili ispit. Pričalo se da je cijena bila oko 500 eura. Kažu da je bio strog na ispitima, ali studenti su znali dobiti pet i na pošten način - otkriva ova studentica četvrte godine.

U obližnjem kafiću Braća Radić, gdje studenti i profesori piju kave, glavna tema razgovora su medijski napisi o uhićenjima. Sjedimo s grupom studenata koji također potvrđuju priče kolega.

- Pričalo se da prodaje ispite, a na usmenom je znao biti gadan. Znao je rasplakati dosta studentica. Jednoj je nedavno rekao da nikada neće postati dobra liječnica iako su joj roditelji doktori - pričaju nam studenti. Čitamo im imena uhićenih. Među njima i ime voditeljice administracije, Matije Čepo.

- A, sad mi je sve jasno. Nije ni čudo da upravo ona ima jedan od najskupljih auta na faksu. Ona vozi Peugoet 308 CC, koji vrijedi najmanje 30.000 eura. Od kud joj novac za to s plaćom tajnice referade - pitaju se studenti.

Najviše ih je iznenadilo uhićenje asistenta I. Š., ali i demonstratora M. M. koji je jedan od najboljih i najuzornijih studenata s prosjekom 5,0. Obojica su dobitnici posebne rektorove nagrade, te dekanove nagrade. I.Š. bio je i u Studentskom zboru, ove je godine postao asistent na Katedri za anatomiju i fiziologiju, a navodno je dobio i specijalizaciju iz kardiokirurgije.

I. Š. je kao student radio dva posla i sam financirao studij, član je fakultetskog veslačkog tima, bio je najaktivniji član SZ-a, a većina studenata doživljavala ga je pozitivno. Ipak, neki tvrde da je zaposlen na Katedri u vrijeme kada se nije zapošljavalo zbog dobrih veza s upravom fakulteta.

M. M. je, kažu studenti, također uzoran student i dobar demonstrator, ali za njega kruže priče da je godinama krao testove iz anatomije.

- Neki studenti su na taj način i završili fakultet. I svi su to znali, ali su šutjeli. Medicinu sam upisala iz idealističkih razloga jer sam htjela pomagati ljudima. Sada je jasno da je to postao biznis. Ilegalan - zaključuje jedna apsolventica.

--------------------------------------------------

17:30 - Zbog prodaje ispita na zagrebačkome Medicinskom fakultetu, sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda odredio je pritvor za petero osumnjičenika, rekla je novinarima zamjenica ravnatelja USKOK-a Vanja Marušić.

Prema neslužbenim podatcima, jednomjesečni istražni zatvor određen je profesoru anatomije Zlatku Keloviću, dr. Boži Lončaru, mužu zamjenice glavnoga državnog odvjetnika, studentu demonstratoru Mati Milasu, tajnici na referadi Matiji Čepo i Željku Čakarunu. Neslužbeno se doznaje da su neki osumnjičenici priznali kazneno djelo za koje ih se tereti.

USKOK je pokrenuo istragu protiv 12 osoba, a za petero osumnjičenih pritvor je zatražio zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Ostali osumnjičenici branit će se sa slobode. Jedan od odvjetnika osumnjičenih kazao je da bi u istrazi trebalo biti ispitano 20-ak svjedoka među kojima su i članovi obitelji osumnjičenih.

Odvjetnici su najavili žalbu na odluku o određivanju istražnog zatvora.

16:21 - USKOK je određivanje istražnog zatvora zatražio za ukupno 5 od 12 osumnjičenika u slučaju korupcije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Za profesora Zlatka Kelovića, njegovog demonstratora Mate M‎ilasa, referenticu Matiju Čepo, za dvojicu posrednika u navodnome podmićivanju, doktora Željka Čakaruna iz Zadra, te supruga zamjenice glavnog državnog odvjetnika doktora Božu Lončara.

Obojici liječnika, i Lončaru i Čakarunu, na teret se stavlja da su Keloviću davali mito kako bi njihove sinove, studente medicine, pustio na ispitu.

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO Hrvoje i Božo Lončar nisu jedini, zbog kupovanja ispita uhićeni su još jedan otac i njegov sin! Ostojić: 'Korupcija mora biti iskorijenjena! Moram priznati da sam iznenađen'

Petero osumnjičenih je na sud na Zrinjevcu dovedeno nešto prije 15 sati, dok su ostali pušteni da se brane sa slobode.

Prvoosumnjičenog izvanrednog profesora Medicinskog fakulteta na Katedri za anatomiju Zlatka Kelovića tereti se da je u tri slučaja za novac "prodao" ispit.

Tužiteljice USKOK-a dolaze na sud

Troje osumnjičenih tereti se da su u rujnu ove godine profesora Kelovića zatražilo da se jednu studenticu pusti na ispitu bez obzira na pokazano znanje. Profesor je pristao ali, kako kažu u USKOK-u, uz uvjet da mu plate 1000 eura.

Rajko Ostojić: 'Ukoliko je netko kupio takav ispit, posljedice sutra na njegovom radnom mjestu mogu biti nesagledive'

Dvije osumnjičenice pristale su platiti 500 eura, nakon čega je profesor osigurao da se osumnjičenoj studentici 20. rujna upiše ocjena dovoljan.

Kelovića se sumnjiči da je u drugom slučaju zatražio 2000 eura za upis prolazne ocjene iz predmeta Anatomija, na što su neimenovani osumnjičenici pristali i platili taj iznos.

Odvjetnik Goran Preglej, koji zastupa uhićenog profesora Zlatka Kelovića

U trećem slučaju profesora se tereti da je također u rujnu ove godine neovlašteno pribavio pismeni ispit iz predmeta Anatomija, a zatim je od desetoosumnjičenog demonstratora na Katedri za anatomiju zatražio da pronađe studente zainteresirane za kupnju ispitnih pitanja.

'Akademska zajednica u dubokoj je krizi: Onaj tko kaže da je nastavnik na fakultetu i da nije znao za prodaju ispita, laže!'

Odvjetnik Petar Pavković, koji zastupa uhićenog studenta

Demonstrator je kontaktirao svog poznanika jedanaestoosumnjičenog Božu Lončara, liječnika u KB Dubravi i supruga jedne od zamjenica glavnog državnog odvjetnika Višnje Lončar, koji je na taj način sinu Hrvoju nabavio pismeni ispit. No, kako dvanaestoosumnjičeni Hrvoje Lončar usprkos tome nije položio pismeni dio ispita, njegov otac je od profesora zatražio da mu ponovo nabavi pismeni dio ispita za drugi rok, na što je Kelović pristao, ali uz naknadu od 5000 kuna.

JUTARNJI NA ZAVODU ZA ANATOMIJU ‘Kod profesora Zlatka K. bilo je čistilište, ako ga ne prođeš, gotov si!’

Kako smo ranije javljali, antikorupcijska akcija na Medicinskom fakultetu se zakomplicirala kada je Marko Svalina, nedavno uhićeni djelatnik policijskog USKOK-a, osumnjičen da je podatke iz tajnih istraga dilao trećim osobama, pa i pojedincima iz kriminalnog miljea, upozorio jednog od članova obitelji Lončar da su upali u tajne mjere. Informacija je potom navodno došla do Višnje Lončar koja je sve prijavila Bajiću.

Nagađa se da je dvoje osumnjičenih sinoć na ispitivanju u USKOK-u priznalo krivnju, dok su se ostali branili šutnjom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 20:00