KORUPCIJA NA MEDICINI

ISPITE PRODAVAO GODINAMA Sumnjiva imovina: Profesor anatomije Kelović kupio je vilu mitom studenata?

 Goran Mehkek/CROPIX

Nakon uhićenja 12 osoba zbog sumnje da su sudjelovale u kupoprodaji ispita na Medicinskom fakultetu te nakon što je njih petero, predvođenih izvanrednim profesorom na Katedri za anatomiju Zlatkom Kelovićem, završilo u Remetincu, USKOK je s Poreznom upravom počeo istragu Kelovićeve imovine zbog sumnji da bi mogao imati znatno veću imovinu nego što je mogao zaraditi iz redovnih primanja.

Oduzimanje imovine

Premda mu se inkriminira da je u tri slučaja zaradio 3000 eura, prema Zakonu o USKOK-u protiv Kelevića se može zatražiti tzv. prošireno oduzimanje imovine, a čini se da je upravo to intencija tužitelja. Prema tim odredbama, osumnjičeniku, ali i najbližoj obitelji, može se blokirati, a nakon presude i oduzeti sva imovina kojoj osumnjičenici ne mogu dokazati legalno porijeklo.

Obrazac ponašanja

Premda je USKOK-ova istraga protiv Kelovića obuhvatila tek kratko razdoblje, istražitelji su došli do indicija da Keloviću ovo nije prvi put da je tražio mito, već se, štoviše, može govoriti o obrascu ponašanja koji traje čak desetljećima! Kelović je prije desetak godina bio i kratko suspendiran upravo zbog nekoliko studentskih prijava, a prve indicije pojavile su se puno ranije.

Krajem 80-ih godina prošlog stoljeća na vratima nekolicine profesora Medicinskog fakulteta, među kojima je bio i Kelović, počele su se pojavljivati poruke na arapskom.

Panika u državi

Za cijeli se slučaj čak zbog moguće opasnosti od terorizma zainteresirala i Služba državne sigurnosti (nasljednik Udbe), no kada su te poruke prevedene, otkriveno je kako su arapski studenti na vrata pojedinih profesora stavljali na materinjem jeziku poruke koliko kod kojega profesora treba platiti da bi se položio ispit. Nakon što se vidjelo da opasnosti za državni poredak SFRJ ipak nema, u slučaj se uključila “obična” milicija, ovaj put zbog sumnji u korupciju, ali na kraju je navodno stradala samo jedna tajnica profesora koja je priznala da je uzimala novac. Spomenuta tajnica ostala je bez posla, ali nitko drugi nikad nije procesuiran.

Vlasnik zgrade Kelovićeve poliklinike je liječnik iz Sirije koji je varao ljude?

Koliko je točno Kelovićeve imovine USKOK zasad s Poreznom upravom pobrojao, nije poznato, no zna se da Kelović ima privatnu kliniku za onkologiju i internu medicinu na Trešnjevci, a tvrtka u čijem je vlasništvu klinika ima temeljni kapital od 58.500 kuna.

No, po svemu sudeći Kelović nije vlasnik zgrade u Dobojskoj u kojoj je klinika smještena, nego je to jedan drugi, kontroverzni, liječnik. Naime, u zemljišnim knjigama vidi se da je vlasnik objekta dr. Haoui Abdulmounem, Sirijac s hrvatskom putovnicom, o kojemu je Jutarnji list prvi pisao još 2008. kada su ga tri zagrebačke obitelji opisale kao prevaranta koji pronalazi obitelji koje su zapale u dugove, a zatim im zajmovima uzme puno vrednije nekretnine.

Prema tadašnjoj priči obitelji Budić, Sirijac im je na račun duga od 30.000 eura uzeo oko 700 četvornih metara vrlo vrijedne parcele u Maglajskoj ulici. Druga obitelj tada se novinaru Jutarnjeg požalila kako je njima, pak, naplatio 3000 kuna mjesečno jer im vodovodna cijev prolazi ispred njegove zgrade. Nakon natpisa za dr. Haouija Abdulmounema nije se nigdje čulo godinu dana, da bi ponovno iskrsnuo kao najveći pojedinačni donator Milana Bandića u njegovoj predsjedničkoj kampanji 2009. Bandiću je donirao 90.000 kn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:20