VELJAČA PREVRTLJAČA

FOTO: Sa -15 na +15 u tjedan dana! Nakon vikenda opet stiže zahlađenje. Ali samo nakratko!

 Duje Klarić, Jure Mišković, Drago Sopta/CROPIX

Nakon što se cijela Hrvatska proteklih tjedana smrzavala i na -15 i doživjela pravu zimu, s današnjim danom stiglo nam je proljeće. Temperature su u većini zemlje dosezale i visokih 17 stupnjeva, a takvo nas vrijeme očekuje i ovog vikenda .

Sutra će, naime, najviša dnevna temperatura iznositi 16 stupnjeva, koliko se očekuje u Pazinu, Šibeniku, Kninu i Sinju. U ostalim gradovima dnevna temperatrura kretat će se između 13 i 15 stupnjeva, što će mnoge ohrabriti da provedu sunčani vikend u prirodi.

Potkraj dana očekuje se postupna naoblaka koja će se zadržati i tijekom nedjelje, koja će biti za nekoliko stupnjeva hladnija od subote. Najviša dnevna temperatura sutra, toplih 13 stupnjeva, očekuje se u Poreču, dok će stupanj manje zabilježiti Dubrovnik. U ostatku zemlje temperature će dosezati do 10 stupnjeva, dok će u gorskim krajevima biti hladnije s temperaturom do 5 stupnjeva i mogućnošću slabe kiše.

Nagli skok

- Zatopljenje će biti izraženije u kopnenom području jer će se promjena dogoditi razmjerno naglo, dok će na moru temperatura iz dana u dan polako rasti. Važno je reći i da će, prema svemu sudeći, temperatura odskakati samo u petak i subotu, a već od nedjelje očekuju se vremenske prilike primjerenije dobu godine - izjavila je Dunja Mazzocco Drvar iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Mazzocco Drvar navodi i da će maksimalna temperatura do 16 stupnjeva biti vrlo kratkotrajna jer je njen doseg u rano poslijepodne i traje samo dva-tri sata.

Obala bez minusa

Veći dio dana ipak će proteći uz znatno nižu temperaturu. Niža temperatura očekuje nas već u ponedjeljak, kada će se većina zemlje probuditi u minusu. Jutarnje temperature past će i do -3 stupnja, a maksimalna dnevna bit će 8 stupnjeva. Minusi će ipak zaobići obalna i priobalna područja koja će cijeli tjedan uživati u sunčanom i toplom razdoblju. Zahlađenje će biti kratkog vijeka te se već u četvrtak očekuju iznimno visoke temperature za veljaču pa će u Šibeniku biti 18, Karlovcu 16, a u ostatku zemlje 15 stupnjeva.

Izmjena izrazito toplog i hladnog vremena loše će se odraziti na meteoropate, posebno se trebaju paziti kronični bolesnici, čije će tegobe biti pojačane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 17:22