JAKA PROMJENA

STIŽE ZAHLAĐENJE Vakula najavljuje: 'Za vikend će biti snijega i u nizinama. Tko ne mora, neka ne kreće na put!'

 Boris Kovačev / CROPIX

ZAGREB - Nakon vrlo toplog rujna i dosadašnjeg dijela listopada stiže nam zahlađenje, najavio je poznati meteorolog Zoran Vakula za HRT.

Kako kaže, nakon nadprosječno toplog vikenda, ali i ovog tjedan za vikend nam stiže dašak zime, a zahlađenju će predhoditi jačanje juga, koje će u petak i subotu na mnogim djelovima Jadrana biti jako, mjestimice olujno.

Tijekom subote na južnom Jadranu zapuhat će jak, ponegdje i olujan jugozapadnjak, dok će na Sjevernom Jadranu zapuhati bura, koja će navečer i u nedjelju ponegdje biti i olujna, vjerojatno i s orkanskim udarima i do 90 KM/H.

Kiše će u petak najprije biti na Jadranu i krajevima uz njega. U subotu će ona biti još obilnija, pri čemu će od petka ujutro do nedjelje navečer gotovo posvuda pasti više od 50 litara kiše po četvornome metru, a mjestimice vjerojatno i više od 150.

U unutrašnjosti kišu možemo očekivati već u petak, a u subotu i snijeg, kojeg će prema prognozama Zorana Vakule u Lici i Gorskom Kotaru pasti i do 5 centimetara. Snijeg će vrlo vjerojatno padati i u mnogim nizinama.

Vakula također upozorava sve one koji su tijekom vikenda ili početkom idućeg tjedna planirali na put, da obavezno imaju zimsku opremu, a onima kojima nije nužno, bolje da ne kreću na put.

Temperature će posvuda pasti za oko 2 Celzijeva stupnja od prosječne za ovo doba godine.

Ova nagla promjena vremena biti će jaka, no ne i dugotrajna, najavljuje Vakula, a prenosi HRT.

Prema prognozi već za blagdan Svih svetih i tijekom mnogima produljenog vikenda, vremenski će se uvjeti popraviti, a i temperatura će ponovno biti oko prosječne. No, razvedravanje početkom novoga tjedna pridonijet će pojavi mraza u unutrašnjosti.

Također, ne zaboravite da ovog vikenda počinje zimsko računanje vremena, stoga je potrebno u noći sa subote na nedjelju kazaljku na satu pomaknuti jedan sat unazad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 19:31