TEŠKA SITUACIJA U OSIJEKU

FOTO: REPORTAŽA IZ UNIŠTENE BOLNICE Nema klime, zidovi cure, a otkazuju i skupi uređaji

Nakon ekstremne kiše koja je otkrila svu poroznost stare zgrade Pedijatrije, osoblje se svakog dana suočava s novim problemima: plijesan, otkazivanje uređaja i uništene igračke vrh su ledene sante
 Vlado Kos / HANZA MEDIA

Naoko običan radni dan na Klinici za pedijatriju KBC-a Osijek. No, već nakon nekoliko koraka ulaskom u prvu prostoriju dnevne bolnice u prizemlju ove zgrade smještene praktički na samoj obali Drave susrećemo se s nezamislivom slikom.

Na sredini sobice, koja ionako s obzirom na svoj položaj, jer nema niti jednog prozora, to ne bi smjela biti, nabasali smo na dvije kante u koje sa stropa kapa voda. Krevetići u koje bi se trebala smjestiti djeca koja su tog jutra bila na snimanju MR mozga su prazni, a takvi će i ostati.

Havarija

Nema šanse da ih tu smjestimo, pa sada užurbano tražimo mjesto za njih. Ima ih 11-ero i moramo im osigurati smještaj za 4 sata boravka dok se ne probude iz anestezije. Ovdje nitko ne može biti - kaže nam dr. Sanja Dorner, v.d. voditeljice Klinike za pedijatriju, koja nas je dočekala s buketom cvijeća.

- Da ne biste krivo shvatili, ovo nije za vas. To mi je poklon od radnih kolega jer sam danas stupila na ovu funkciju - pojasnila nam je liječnica, a mi ne znamo bismo li joj čestitali ili se sažalili nad njom.

Osijek, 040716.
Osjecka bolnica jos uvijek zbraja stete koje su nastale na Odjelu pedijatrije nakon sto je jaka oluj as kisom zahvatila Osijek.
Na fotografiji: plasticne kante u koje curi voda sa stropa Odjela  pedijatrije KBC-a Osijek.
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / CROPIX

- Nema potrebe za sažalijevanje. Ovo je stanje s kojim se mi već godinama nosimo i za nas nije ništa novo. Samo se pitamo do kada tako i zahvaljujemo što još nitko nije nastradao - kaže nam dr. Dorner dok nas vodi odjelom od prizemlja do njegova 4. kata, s kojeg je prije osam dana zbog olujnog nevremena koje se stuštilo na Osijek i okolicu krenula prava havarija na pedijatriji, koja zapravo još traje. Dok hodamo bolničkim hodnicima i uspinjemo se stepenicama na više katove, jer liftovi malo rade, malo ne rade, osjećamo sparinu koja se već uvukla u zidove, što i ne čudi s obziorm na to da, primjerice, na drugom katu uopće nema klima-uređaja, a na ostalima tek poneki, pa možete zamisliti kako je za osječkih ljetnih vrućina bolesnoj djeci.

- Nisu problem samo vrućine. Nama svi prozori s dravske strane cure na najmanju kišu. Prolazi i topli i hladni zrak, ulaze zemlja i prašina jer prozori ne dihtuju. Ma zapravo se pitamo hoće li nam jednoga dana pola zgrade samo završiti u Dravi - dodatno šokira odgovor dr. Dorner, koja će potom slikovito liječničkim rječnikom pojasniti stanje na osječkoj pedijatriji.

Vlado Kos / HANZA MEDIA

- Na ovoj zgradi je previše flastera. Previše je rana pokrpanih flasterima, a pacijent se urušava.

Kante na hodnicima, dječje pidžame i odjeća uz prozore slika su trećeg i četvrtog kata zgrade jer moraju biti uvijek spremni na neku novu kišu. Nevrijeme od prije osam dana bilo je ekstremna situacija koja je poput lakmus papira otkrila svu poroznost zgrade. Medicinsko osoblje pedijatrije već godinama prati vremensku prognozu i odakle nailaze oblaci jer znaju da svaka iole jača kiša donosi prokišnjavanje u zgradu. Na četvrtom katu u malenoj igraonici i još manjoj, potpuno neadekvatnoj, prostoriji radne terapije osjećamo miris ustajale vode. Isti onakav kakav smo osjećali u Gunji nakon poplave. U ovim je prostorijama sve uništeno, kao i u liječničkim sobama.

Osijek, 040716.
Osjecka bolnica jos uvijek zbraja stete koje su nastale na Odjelu pedijatrije nakon sto je jaka oluj as kisom zahvatila Osijek.
Na fotografiji: dr.Sanja Dorner voditeljica Odjela  pedijatrije KBC-a Osijek.
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / CROPIX

Potrebne donacije

Ostali su bez računala, spirometra, 4-5 inkubatora je neupotrebljivo, uništene su dječje igračke, a posteljine, jastučnice, male jorgane, dječje pidžame, benkice, štramplice, ručnike... više i nemaju. Sve su to morali upotrijebiti onoga ponedjeljka kako bi pokupili silnu vodu koja se slijevala niz zidove. I vjerojatno je još ima.

Vlado Kos / HANZA MEDIA

- Mi ne znamo gdje je ta voda sada. Vjerojatno još negdje putuje ovim našim nesretnim stropovima - nemoćno nam kaže dr. Dorner, koju svakih nekoliko minuta dočekuju neki novi problemi. Prema riječima dr. Vlatka Kopića, v.d. zamjenika ravnatelja KBC-a, neki uređaji tek sada otkazuju poslušnost zbog korozije, u zgradi se razvija plijesan, pa će trebati obaviti i dezinfekciju i dezinsekciju, a na odjelu je 60-ak pacijenata od novorođenačke dobi do 18. godine, koji traže adekvatnu medicinsku skrb, ali i uvjete dostojne čovjeka. U bolnicu iz minute u minutu stižu donacije, no problem je u tome što ovaj problem treba trajno riješiti, a za to su neophodni veliki zahvati na zgradi, čemu ne mogu pomoći donacije građana, koje su još uvijek dobrodošle, a o načinima se može informirati na web-stranici bolnice.

--------------------------------

Zamjenik ravnatelja KBC-a dr. Vlatko Kopić: Imamo 10 milijuna kuna štete, oluja je samo otkrila probleme

Prema riječima dr. Kopića, samo na Pedijatriji direktna šteta iznosi 2,7 milijuna kuna. U cijelom KBC-u i 10 milijuna. Postavlja se pitanje do koje mjere ići s rekonstrukcijom. - Stižu nam donacije, ali nas zanimaju srednjoročni i dugoročni planovi. Oluja je samo otkrila dugogodišnje zapostavljanje KBC-a. Javili su mi se ljudi koji su prije 7-8 godina radili usporedbu KBC-a Osijek i Rijeka. Tada se utvrdilo da smo zapostavljeni za 100-tinjak milijuna kuna. Do kada? Nedopustivo je da u RH ustanove na istoj razini zdravstvene zaštite nisu u ravnopravnom odnosu. Milijun osiguranika Slavonije i Baranje imaju pravo i potrebu za identičnom zdravstvenom zaštitom kao i ostatak Hrvatske - kaže dr. Kopić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 15:19