PROTIV NOVIH ZAKONA

FOTO Počeo štrajk na Filozofskom: Nema ispita, obrane diplomskih, konzultacija...

 Goran Mehkek / Cropix

Prema najavi sindikata 'Akademska solidarnost', u 8 sati počeo je štrajk na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Štrajk bi se idućih dana trebao proširiti na druge visokoškolske i znanstvene ustanove u Zagrebu, Splitu, Zadru, Rijeci i Puli, sa zahtjevom da se iz procedure povuče paket zakona o visokom školstvu, znanstveno-istraživačkoj djelatnosti i sveučilištu.

Od danas, prema odluci fakultetskog vijeća, radi samo dio nastavnog procesa, izjavio je dekan fakulteta Damir Boras, dodajući da rade administracija i biblioteka. U sindikatu kažu da neće biti ispita, obrane diplomskih i magistarskih radnji, a niti konzultacija, no budući studenti ne moraju strahovati, oni će moći za tri dana obaviti upise.

Uz zvuke bubnjeva, članovi sindikata 'Akademska solidarnost' izvjesili su transparente i plakate na zgradi fakulteta, a objavili su i službenu izjavu u kojoj upoznaju javnost sa svojim stavovima i planovima.

Svoje su materijale uručili i Saborskom odboru za obrazovanje, znanost i kulturu koji danas na dnevnom redu ima raspravu o spornom paketu zakona, a primit će ih i predsjednik Ivo Josipović.

Prije toga, sindikat je održao press-konferenciju na kojoj je ponovljen zahtjev za odbacivanjem zakonskih prijedloga o znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju i sveučilištu.

- Kao odgovor na silu izabrali smo štrajk, budući da konkretan otpor predstavlja jedino preostalo djelotvorno sredstvo što ga akademska zajednica ima na raspolaganju u obrani javnog dobra - rekao je Hrvoje Jurić iz sindikata.

Što se tiče isplate plaća štrajkašima, sindikat smatra da ministarstvo, ako se smatra nenadležnim u ovome sporu, ne može provoditi sankcije prema onima koji su u štrajkaju. Iako kažu da na Filozofskom štrajkaju svi članovi toga sindikata, njegovi predstavnici nisu mogli točno reći koliko profesora štrajka.

Ne povuče li Vlada zakone iz procedure, senat Zagrebačkog sveučilišta jučer je najavio da njegovi zaposlenici od jeseni idu u generalni štrajk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 20:03