OSMI DAN BLOKADE FILOZOFSKOG FAKULTETA

Dekan Boras: Školarine ne želim ukinuti

ZAGREB - Studentica A. B. završila je prvu godinu studija s prosjekom ocjena 5.0. Kada se upisala na faks nije morala platiti školarinu jer je Vlada odlučila da će svi prvu godinu studija studirati besplatno.

Sve do prije tjedan dana A. B. vjerovala je da neće morati platiti školarinu, tim više što je pokazanim znanjem i ocjenama opravdala upis. A onda je uslijedio hladan tuš. Njezino ime osvanulo je na listi studenata koji, žele li nastaviti studij, moraju platiti 6000 kuna školarine.

Krivac je oporba

Objasnili su joj da je to zato što je na upisu bila na listi studenata za tzv. osobne potrebe. Iz tog razloga studenti FF-a već osmi dan drže u blokadi studentsku referadu. Za danas su najavili i prosvjed pred Ministarstvom.

Na drugim zagrebačkim fakultetima studenti poput A. B. najčešće ne plaćaju školarinu. A. B. sada svi žale, i dekan FF-a Damir Boras i rektor sveučilišta Aleksa Bjeliš i ministar Radovan Fuchs. Sva trojica opet tvrde kako za njezinu situaciju oni nisu odgovorni.

Dekan Boras već danima ponavlja kako država fakultetima ne daje dovoljno novca pa su ga oni prisiljeni uzeti od studenata (na FF-u samo od studenata druge godine planiraju ubrati oko tri milijuna kuna). Rektor Bjeliš kaže kako nije on kriv za to što FF nije usvojio linearni model naplate školarina.

Ministar Fuchs jučer je prozvao upravu FF-a da su primijenili najrigorozniji model. Ustvrdio je i kako bi svi redovni studenti danas bili oslobođeni plaćanja školarine da oporba nije bojkotirala novi zakon. Prema postojećem, svaki fakultet može donijeti svoja pravila igre, a ministar im ne može ništa.

Historijski iznosi

- Mogu samo apelirati na njih da uvide pogrešku i preispitaju odluku. Nadam se da će to i učiniti. Točno je da za tu odluku nema zakonske odgovornosti, no možemo postaviti pitanje moralnosti i socijalne osjetljivosti - kazao je Fuchs.

Boras je odgovorio kako će FF razmotiri svoje kriterije, ali da u planu nemaju ništa promijeniti za ovu godinu. Ministru je poručio da izvrće činjenice. Dodao je kako je njega osobno dirnula sudbina studenta koji je cijeli studij morao raditi kako bi uzdržavao bolesne roditelje. Zbog toga je preddiplomski studij završio s prosjekom 2,95 pa mu sada njegov fakultet ne da da se upiše na diplomski studij.

Na pitanje zašto studenti FF-a moraju platiti školarinu od 6000 kuna, kada ona, primjerice, na FER-u iznosi 3700 kuna, Boras je kazao kako su iznosi školarina na mnogim fakultetima naprosto - historijski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 02:18