TRAGANJE ZA DANAS ZAVRŠILO

FOTO Nisu našli Antoniju ni uz pomoć sonara i bespilotne letjelice. Potraga se nastavlja ujutro

Hrvatskoj policiji pomagali su i slovenski vojnici s posebnim uređajem te Vojno-obavještajna bojna HV-a
 Nikša Stipaničev/CROPIX

NOVO >>>>>>>>>>> 14:58 Intenzivno 'češljanje' terena od Oklaja do Kistanja uključujući i rijeku Krku prekinuto je oko 15 sati zbog premorenog ljudstva, ali i policijskih pasa koji danonoćno tragaju za Antonijom, a čije tijelo još uvijek nije pronađeno. Dnevnik.hr piše da će za Antonijom danas još neko vrijeme tragati samo slovenski ronioci sa sonarom.

Glasnogovornica PU šibensko-kninske Marica Kosor rekla je da će se potraga nastaviti sutra ujutro.

14:17 Obitelj Bilić ne vjeruje u legitimnost izjava glavnog osumnjičenika te zahtjeva isporučenje RH, ponovno ispitivanje i poligrafsko vještačenje, napisala je na Facebooku sestra Antonije Bilić, Ana.

PROČITAJTE ŠTO O PARAVINJI KAŽU ROĐACI: BIO JE KUKAVICA I NOTORNI LAŽOV

13:56 Premijerka Jadranka Kosor izjavila je da će se tek vidjeti je li se moglo napraviti više u slučaju Dragana Paravinje.

- Sada ulažemo napore da on bude što prije izručen Hrvatskoj i da pravosudni sustav može reći svoje, poduzimamo sve da to bude što je moguće prije, a dobro je u svom tom užasu oko tog slučaja da postoji dobra volja u susjednoj državi - rekla je Kosor.

12:57 Na nadzornom punktu u kanjonu Krke, prema Oklaju, šef stožera Predrag Brkopac je rekao da će iza podne cijelo područje od slapa Manojlovac pa do ušća, u dužini od 35 kilometara, nadletjeti i kamerom visoke rezolucije snimiti bespilotna letjelica Hrvatske vojske. Razlog je taj što je u razdoblju od 7. do 10. lipnja vodostaj rijeke Krke nakon padalina porastao za dva metra pa postioji mogućnost da je voda tijelo odnijela dosta nizvodno. Također, do podneva su se policijske snage koje tragaju za Antonijom Bilić dodatno pojačale pa tako sada u potrazi u kanjonu rijeke Krke sudjeluje oko 140 osoba.

POTRAGA ZA ANTONIJOM BILIĆ: Reporteri Jutarnjeg u akciji, sve o potrazi i uhićenju Dragana Paravinje pročitajte OVDJE

Na terenu je i 12 pripadnika Vojno-obavještajne bojne koji upravljaju bespilotnim letjelicama.

12:24 Bespilotna letjelica Skylark služi za nadzor i taktičko izviđanje, a lansiranje se vrši zamahom ruke. U zraku može ostati dva sata, a maksimalni dolet iznosi 10 kilometara. Sklopive su, a pod sobom nose kameru u boji i infracrveni senzor koji otkriva ciljeve u daljini. Proizvodi ih izraelska tvrtka Elbit. Nosivost Skylarka je dovoljna da se njime prenosi CCD kamera za dnevno ili opcionalna FLIR kamera za noćno izviđanje. Snimke i podatke letjelica tijekom leta šalje svojoj prijenosnoj zemaljskoj stanici u realnom vremenu.

Hrvatska vojska kupila je četiri ovakove letjelice koje su su pripadnici Vojno-obavještajne bojne koristili i u Afganistanu.

11:50 Vojna-obavještajna bojna Hrvatske vojske na zahtjev policije šalje dvije bespilotne letjelice Skylark.

11:40 Na području pretrage sada je razmješteno 70 pripadnika interventne postrojbe MUP-a RH i 16 ronilaca - kazao nam je Predrag Brkopac, načelnik sektora Općeg kriminaliteta u Ravnateljstvu hvatske policije. - Temperatura vode u jezerima je oko 16 stupnjeva Celzija, dok je prosječna vidljivost na mjestima pretrage svedena na jedan metar.

10:50 - Osam pripadnika 430. mornaričkog diviziona Slovenske vojske priključilo se jutros potrazi za Antonijom Bilić. Riječ je o roniocima Slovenske vojske koji su sa sobom donijeli vučni sonar EDGETECH MP-SP 4200 FS koji je namijenjen za pretragu dna rijeka, jezera i mora te površina, te za traganje za nestalima u snježnim lavinama.

Računalo sonara postavlja se na čamac, a sonar se baca u vodu te radi po principu odbijanja zvukova o predmete koji se nalaze na dnu vodene površine. Policija je zatražila pomoć Slovenske vojske jer oni jedini imaju ovaj uređaj koji znatno olakšava potragu za nestalom osobom u rijeci. Za razliku od slovenske, Hrvatska vojska taj uređaj nema.

Uređaj koji je donijela slovenska vojska (Foto: www.slovenskavojska.si)

9:35 - Potrazi za nestalom Antonijom Bilić danas se priključila i grupa od šest slovenskih policajaca i pripadnika vojske sa vojnim čamcem i uređajem sonarom kojeg posjeduje slovenska vojska, a služi za pretragu dna vodene površine, izvijestilo je hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova.

Dnevnik.hr navodi kako su Slovenci sa sobom su ponijeli i posebni uređaj koji se koristi pri traganju za nestalima u snježnim lavinama, a koji bi trebao poslužiti za pregledavanje rijeke Krke i jezera Brljane.

ŠIBENIK - Potraga za Antonijom Bilić čije je tijelo po riječima Dragana Paravinje bačeno u rijeku Krku, nastavljena je u jutros točno u 8 sati, javlja Slobodna Dalmacija.

Danas će se na širem području od Oklaja do Kistanja uključivo i rijeku Krku, pretraživati na području od Brljana prema hidrocentrali, priopćila je Policijska uprava šibensko-kninska.

U potrazi sudjeluje preko 110 pripadnika interventne jedinice policije, specijalne policije (ronioci), službenika kriminalističke policije i preko 20 pripadnika Gorske službe spašavanja te manji broj vatrogasaca iz Drniša.

Intenzivno 'češljanje'

prekinuto je u ponedjeljak oko 15,30 sati zbog premorenog ljudstva, ali i policijskih pasa koji danonoćno tragaju za maloljetnom Antonijom, a čije tijelo još uvijek, unatoč nadljudskim naporima, nije pronađeno.

Na spornom području osim vrhunska tri psa tragača, svoj obol jučer je dalo još 130 pripadnika interventnih postrojbi, 12 ronilaca, posada gumenjaka, 20 pripadnika Gorske službe spašavanja, vatrogasci te helikopter i tri kanua.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 07:50