PROSVJED I U VINKOVCIMA

FOTO: 'Ne mičemo se dok nam netko ne obeća rješenje'

 Damir Glibušić/Cropix

VINKOVCI - Jasnom porukom kako imaju „205 milijuna razloga za prosvjed“ nezadovoljni su seljaci s područja cijele Vukovarsko-srijemske županije u srijedu, točno u podne, počeli mirno prosvjedovati na izlazu iz Vinkovaca prema Jarmini.

Uz cestu na izlasku s vinkovačke obilaznice parkirali su više od 300 traktora te se tako priključili masovnom seljačkom prosvjedu koji je zahvatio nekoliko kontinentalnih županija te su ponovili svoje zahtjeve – isplatu svih dugovanja prema hrvatskom agraru.

– Dugovanja su prema nama premašila tri milijarde kuna. Osim 205 milijuna poticaja za 2008., prošlogodišnje poticaje i kapitalna ulaganja, iz Ministarstva poljoprivrede najavljen je i harač u obliku ukidanja 40 posto poticaja. Sve dok nam netko ne obeća rješenje ne mičemo se odavde i ostat ćemo danonoćno, poručio je seljački vođa Tomislav Pokrovac, inače predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije.

Ta je seljačka udruga, inače i organizirala prosvjed kod Vinkovaca.

Vukovarsko-srijemski seljaci posebno su ogorčeni na činjenicu da nikoga od njihovih predstavnika nisu pozvali na razgovore u Ministarstvo poljoprivrede.

Predsjednika ZUSSB-a Antuna Lasla i predsjednika Hrvatskog seljačkog saveza Željka Mavrovića ne smatraju svojim predstavnicima.

- Oni nas ne mogu zastupati i moraju odstupiti. Laslo i Mavrović su potkupljivi poslušnici i njima se manipulira, pa ne znaju jad i bijedu hrvatskog seljaka, rekao je Pokrovac.

Obrušio se i na Hrvatsku seljačku stranku, a neki su od seljaka, poput Đure Basarića, simbolično prerezali člansku iskaznicu te stranke.

Iz Vinkovaca je Ministarstvu poljoprivrede poručeno kako očekuju rješenje problema i da su spremni na kompromis – isplatu dijela duga u repromaterijalu, reprogram kredita, ali i konkretno podmirenje dugovanja u novcu.

– Slažemo se da nam, umjesto dijela duga, daju mineralna gnojiva po tvorničkim cijenama. Ipak, treba nam i novac, jer seljaci koji kruha nemaju ne mogu dobiti mineralno gnojivo da njega jedu, upozorio je Pokrovac.

Potporu su nezadovoljnim seljacima, kao i drugdje u Slavoniji i Baranji, dali HDSSB-ovci – osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo koji su organizirali i dopremanje hrane za prosvjednike.

Procjenjuje se kako se na prosvjedu kod Vinkovaca okupilo oko 1.000 prosvjednika, a najmlađi je bio osmomjesečni Noa Balić iz Ilače kojeg su među prosvjednike doveli majka Lidija i otac Josip.

Među parolama koje su istaknute na prosvjedu ističu se one na kojima se kao „kvartet izdajica“ prozivaju Josip Friščić, Božidar Pankretić, Zdravko Kelić i Antun Laslo, njihov „dirigent“ je Petar Čobanković, dok Željka Mavrovića „nisu zaboravili, ali on ne zna pjevati“.

Ludbreg: Seljaci lampašima uplašili radnike na benzinskoj crpki

LUDBREG – Oko 40 poljoprivrednika iz okolice Ludbrega danas u 12 sati blokiralo je Podravsku magistralu, unatoč izostanku policijske dozvole za prosvjede.

- Policiji smo rekli da ćemo zatvoriti prometnicu na dva sata, međutim kad smo izašli s traktorima na cestu, počeli su nam prijetiti prijavama pa ćemo sada ostati i duže – rekao je Miljenko Ivanuš iz Hrastovljana.

- Prosvjednici su uz magistralu zapalili i mnoštvo lampaša što je uznemirilo djelatnike obližnje benzinske crpke.

- Zapalili smo lampaše budući da je ovdje riječ o umiranju hrvatske poljoprivrede, a mi se i osjećamo kao da pokapamo svoje najbliže – rekao je Ivanuš.

Na cestu izašli i seljaci u Đakovu i Donjem Miholjcu

Prosvjedi nezadovoljnih seljaka u srijedu su se na više mjesta proširili i u Osječko-baranjskoj županiji.

Oko 8 sati u Donjem Miholjcu okupilo stotinjak seljaka sa 70-tak traktora stacioniranih između Hotela Borik i benzinske postaje, a dva sata kasnije i na đakovačkoj obilaznici uz cestu se okupio isti broj seljaka s traktorima u organizaciji đakovačke Udruge "Brazda".

Seljaci Osječko-baranjske županije nisu blokirali prometnice već su u dogovoru s prometnom policijom ostali stacionirani uz državne i magistralne puteve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 19:00